Erişilebilirlik

“Esad’ın Kalmasında Israrcı Değiliz”


APTOPIX Russia Syria
APTOPIX Russia Syria

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova’nın Esad’ın ülkenin başında kalması konusunda ısrarcı olmadığını ancak rejim değişikliğine karşı olduğunu söyledi.

Kremlin, Şam rejimimin en büyük destekçilerinden olmayı sürdürse de Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Moskova’nın Esad’ın ülkenin başında kalması konusunda ısrarcı olmadığını açıkladı.

Ehko Mosky radyosuna konuşan Maria Zaharova, hiçbir zaman Esad’ın iktidarda kalmasını ilkeleri arasında saymadıklarını ifade etti.

Ancak Zaharova, aynı zamanda rejim değişikliğine olan karşıtlığının da altını çizdi. Suriyeli muhalif gruplar 3 seneyi aşkın süredir bu amaçla savaşıyor.

Zaharova, Suriye’de şu anda gerçekleşecek bir rejim değişikliğinin bölgesel bir felakete yol açacağını ve iç savaşın etkilerini daha da kötü hale getireceğini söyledi. Savaşın başında bu yana 200 bin kişi yaşamını yitirirken milyonlarca kişi de mülteci olarak evlerini terk etti.

Rus Tass haber ajansı Zaharova’nın, “Suriye’nin küresel bir felakete” dönüşebileceğini söylediğini bildirdi.

Zaharova, radyo programında, cumhurbaşkanının kaderini Suriye halkının belirlemesi gerektiğini söyledi.

Amerika ve müttefikleri Esad’ın Suriye’de uzun süreçte siyasi çözümün bir parçası olamayacağını söylüyor. Ancak Rusya son 2 ayda Esad’a olan desteğini arttırdı. Rus savaş uçakları Suriye’de konuşlandı ve buradan ülke içindeki hedefleri bombalıyor.

Rus diplomatlar ve askeri yetkililer hava saldırılarının hedefinde IŞİD’in olduğunu söylese de bu Amerikalılar ve diğer taraflar tarafından reddediliyor. Amerika ve muhalifler, Ruslar’ın IŞİD’le ilgisi olmayan muhalif grupları bombaladığını belirtiyor.

Amerikalılar, Ruslar’ın genelde Esad’la mücadele eden muhalifleri vurduğunu ve bazen de IŞİD’i hedef aldığını söylüyor.

Rusya ise Suriye’deki hava saldırılarının bu şekilde yapılmadığını belirtiyor.

Amerika’nın önderliğindeki koalisyon da IŞİD’e karşı hava saldırılarını sürdürüyor. Geçen hafta Başkan Obama, Suriye’ye 50 özel kuvvet askerini, yerel milislere IŞİD’e karşı mücadelelerine destek ve danışma sağlamaları göreviyle yollayacağını açıkladı. Beyaz Saray, Amerikalı askerlerin doğrudan baskınlara ve çarpışmalara katılmayacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG