Erişilebilirlik

Ertuğ: 'Krizin Aşılması AB'de Yeni Bir Yapılanmanın Önünü Açabilir'


Ertuğ: 'Krizin Aşılması AB'de Yeni Bir Yapılanmanın Önünü Açabilir'
Ertuğ: 'Krizin Aşılması AB'de Yeni Bir Yapılanmanın Önünü Açabilir'

AB Komisyonu’nun gelecek yıla dair büyüme tahminlerini düşürmesini ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın sadece % 0,8 oranında artacağını duyurması ekonomik çevrelerin ufkunu daha kara bulutların sarmasına neden oldu. İktisatçılar Euro kullanan ülkelerin 2012’nin ilk çeyreğinde sıfırlık büyümeyle yerinde sayacağından yola çıkıyor. Buna karşın Almanya’nın önde gelen ekonomi uzmanları, Euro’da yaşanan deprem ve birçok ülkeyi sarsan borç krizine rağmen, ülke ekonomisinde büyüme beklediklerini açıkladı. Başbakan Angela Merkel’e sunulan bilirkişi raporuna göre Alman ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0,9 büyüyecek. Ancak krizin daha da büyümesi halinde ekonomik büyüme yüzde 0,4’te kalabilecek.

Alman Sosyal Demokrat Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ, Almanya’nın derin bir kriz geçiren Avrupa’nın tek sağlam kalesi olarak görüldüğünü, son aylarda yaşanan gelişmelerin Avrupa Birliği ve Euro’yu kökten sarstığını ancak tüm bu gelişmelerin yeni bir yapılanmanın önünü açtığını da savunuyor.

Özellikle İtalya’daki ekonomik daha da kötüye gitmesinin tüm Euro bölgesindeki durumu kritikleştireceğini gündeme getiren Avrupa Parlamentosu Sosyalist grup üyesi Ertuğ, Alman Başbakanı Angela Merkel’in Euro krizi kapsamındaki politika ve performansının genelde başarılı olduğu, ama Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile işbirliğinin tepkileri de beraberinde getirdiği görüşünde.

Bu arada geçen günlerde başlayan daraltılmış bir Euro bölgesi tartışmaları da sürüyor. Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Yunanistan, İtalya, Portekiz, İrlanda ve Güney Kıbrıs’ın Euro’dan çıkarılması ihtimalini görüştüğü yönündeki söylentilere tepki veren uluslararası ilişkiler uzmanları, böyle bir kararın yaşama geçirilmesi için tüm AB üyelerinin onayı ile Lizbon Anlaşması’nda değişiklik yapılması gerekeceğini, bunun da Avrupa Birliği’nin temellerinin sarsılması anlamına geleceğini savunuyorlar.


XS
SM
MD
LG