Erişilebilirlik

Ermenistan'da Rehine Krizi Sürüyor


Ermenistan'ın başkenti Erivan'da siyasi mahkumların serbest bırakılmasını isteyen silahlı grup ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir polis vurularak öldü. Ayrıca eylemcilerden de yaralananlar oldu.

İki haftaya yakın bir süredir Erivan'da bir karakolu işgal eden eylemcilerden üçü, kendilerini kuşatan polisle çıkan silahlı çatışma sonucu yaralandı.

Yetkililer, ilk ateşi saldırganların açtığını, karakoldaki 3 yaralının tedavi edildiğini açıkladı. Yaralıları tedavi eden sağlık görevlileri de eylemcilerin rehineleri arasında bulunuyor. Güvenlik yetkilileri, eylemi barışçı yollardan sona erdirme olasılığının kalmadığını bildirdi ve eylemcilerden teslim olmalarını istedi.

Silahlı grubun destekçileri de sokaklarda. Polis, binaya yaklaşmak isteyen kalabalığı durdurmak için cop ve biber gazı kullandı. 165 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 20’si tutuklandı.

17 Temmuz’da 30 kadar silahlı saldırgan karakolu eline geçirmiş, bir polisi öldürmüş ve iki polisi yaralamıştı. Saldırganlar o günden beri 9 polisi de rehin tutuyor. O günden bu yana ülkede her gece hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Saldırganlar, hapisteki muhalefet liderlerinden Jirair Sefilyan’ın serbest bırakılmasını talep ediyor. Sefilyan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifası için sivil itaatsizlik örgütlemekle suçlanıyor.

ABD’nin Erivan Büyükelçiliği, rehine krizinden derin tedirginlik duyulduğunu açıkladı.

Avrıpa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da taraflara, vakit kaybetmeden bu tehlikeli durumu sonlandırma çağrısı yaptı.

Eski bir ordu mensubu olan Sefilyan, Sarkisyan’ı Dağlık Karabağ krizini kötü yönetmekle eleştiriyor. Kriz, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın desteklediği ayrılıkçılar ve Azerbaycan ordusu arasında 28 yıldır sürüyor.

Uzun bir zaman bölgede ciddi bir olay yaşanmazken, geçen nisan ayında taraflar arasında şiddetli çatışmalar çıkmıştı. 4 gün devam eden çatışmalar, Moskova aracılığındaki ateşkesle son buldu ama bölgeden zaman zaman çatışma ve ölüm haberleri geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG