Erişilebilirlik

Ermenistan’da Seçimlerin Galibi İktidar Partisi


Ermenistan’da iktidar partisi oyların yarısından biraz azını alarak parlamento seçimlerinden galip çıktı. Bu sonuçla iktidar partisi yeterli çoğunluğa ulaştı.

Pazar günkü oylama ülkede başbakana ve parlamentoya daha fazla yetki veren anayasa değişikliğinin ardından yapılan ilk seçimler oldu.

Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre Serj Sarkisyan’ın lider olduğu Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi oyların yüzde 49’unu kazandı. İş adamı Gagik Tsarukian’ın liderliğini yaptığı blok ise yüzde 27’de kaldı.

Seçimde iki parti daha parlamentoda sandalye için gerekli olan yüzde 5 barajını aştı.

Anayasa değişikliğini eleştirenler, yeni düzenlemeyi görev süresi 2018’de sona erecek olan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın ülkenin kontrolünü elinde tutma çabası olarak nitelendiriyor. Sarkisyan, partisi parlamentoyu kontrol ederse, cumhurbaşkanlığı görevini tamamladıktan sonra başbakan olarak atanabilir.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimin adil şekilde yapıldığını ve özgürlüklere genelde saygı gösterildiğini belirtmekle birlikte oy satın alma, kamu ve özel sektör çalışanlarına baskı gibi haberlere dikkat çekti.

AGİT Gözlemcisi Ignacio Sanchez, “Reform bitmeyen bir süreçtir. İktidar partisinin ve yeni hükümetin muhalefetle işbirliği içinde ülkenin siyasi kültürünü dönüştürme çabalarını sürdürmesini umuyorum,” dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG