Erişilebilirlik

Ermeni Yetim Halısı Beyaz Saray'da


Yetim kalan Ermeni kız çocukların dokuduğu öne sürülen halı
Yetim kalan Ermeni kız çocukların dokuduğu öne sürülen halı

Tehcirden sonra yetim kalan çocukların dokuduğu iddia edilen ve Ermeni toplumu tarafından 1915 olaylarının simgesi olarak görülen halı, Beyaz Saray ziyaretçi merkezinde sergilenmeye başladı

Ermeni soykırımını sembolize ettiği iddia edilen antika halı Beyaz Saray ziyaretçi merkezinde sergilenmeye başlandı.

Tehcirden sonra yetim kalan çocukların dokuduğu iddia edilen halı, Ermeni toplumu tarafından 1915 olaylarının simgesi olarak görülüyor.

1915 Olayları sonrası Ermeni mültecilere yardımları nedeniyle dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge’a teşekkür için hediye edilen ve “Gazir Halısı” olarak da bilinen antika halıyı, Beyrut yakınlarındaki Gazir kasabasında, anne babalarını tehcir sırasında kaybeden 1400 yetimin dokuduğu iddia ediliyor.

Başkan Coolidge halıyı 1982 yılında Beyaz Saray koleksiyonuna bağışlamıştı.

Sergi, Ermeniler'in 1915 yılı olaylarının 100. yılı olan 2015 için yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğü bir döneme rastladı. Amerika Başkanı Barack Obama, ilk olarak başkan seçildiği 2008 seçimleri öncesinde Ermeni seçmenlere “soykırım” sözcüğünü kullanacağı sözünü verse de, 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan tarihinde yayınladığı mesajlarda, Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullanmayı tercih etti.

Ermeni lobisi, Amerika Başkanı’nın 2015 Nisan ayında yayınlayacağı mesajda “soykırım” ifadesini kullanması için yoğun çalışmalar yapıyor.

Halı, 23 Kasım tarihine kadar Beyaz Saray ziyaretçi merkezinde sergilenecek.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG