Erişilebilirlik

Ermeni-Rum Lobisi 'Kızılderili' Tasarısını Engelledi


Amerikan Temsilciler Meclisi’nde başta Türkiye olmak üzere Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyelerine, Amerika’daki yerli kabilelerle doğrudan ticaret yapma olanağı tanıyan yasa tasarısı yeterli desteği bulamayarak kadük oldu. Ermeni ve Rum lobilerinin yoğun girişimleri sonucu tasarının düşmesi Amerika’daki Türk grupları arasında hayal kırıklığı yarattı.

Amerikan Kongresi'nde, Kızılderililerle Türkiye ve DTÖ üyeleri arasında doğrudan ticaret yapma yolunu açan yasa tasarısı için yapılan oylamada 222 milletvekili lehte oy kullanırken, 160 milletvekili ret oyu verdi. Kongre üyelerinin salt çoğunluğunun 2362 sayılı tasarıyı desteklemesine rağmen, Ermeni ve Rum lobisinin baskısı neticesinde tasarı üçte iki oy çoğunluğuna ulaşamadı ve düştü.

Tasarının onaylanması için çok yoğun çaba sarf eden Amerika Türk Koalisyonu (TCA) Başkanı Lincoln McCurdy, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, oylama neticesinde üzüntü duyduklarını ancak Türkiye yanlısı grupların giderek artan etkisinin görüldüğünü söyledi. McCurdy, Washington’da olumlu etkileri olacak bir tasarıyla gündeme gelmenin önemini vurguladı.

Tasarı dün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü. Tasarıyı destekleyen milletvekilleri bu tür bir düzenlemenin ekonomik olarak zor şartlar altında yaşayan yerli kabilelere önemli avantajlar sağlayacağını savunurken; tasarıya karşı çıkan milletvekilleri, Türkiye’ye “ayrıcalık” tanındığını ileri sürdü, insan hakları, Ermeni meselesi, Kıbrıs ve Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini gündeme getirerek düzenlemeye karşı çıktıklarını belirttiler.

Cumhuriyetçi Partili Oklahoma milletvekili Tom Cole’un tasarıyı seçimlerden sonra yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG