Erişilebilirlik

Ergenekon Kararlarına Muhalefetten Tepki


5 Ağustos 2013, Silivri, Turkiye.
5 Ağustos 2013, Silivri, Turkiye.

Hükümet “hukuki süreç henüz tamamlanmadı, beğenmesek de mahkeme kararlarına uymalıyız” derken muhalefet açıklanan kararlara, “gayrimeşru” oldukları gerekçesiyle tepki gösterdi

Hükümet’ten Ergenekon yorumu: Hukuki süreç henüz tamamlanmadı

Ergenekon davasında verilen kararlarla ilgili olarak hükümet kanadından ilk resmi açıklama Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası geldi. Kurul toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “kararların bazı kişiler için fazla olduğu söylenebilir ama bu bağımsız yargıya ait bir karardır” dedi. Mahkemenin verdiği karardaki suç fiillerini sayan Başbakan Yardımcısı, ne kadar üst düzey devlet görevlisi olursa olsun kimsenin suç işleme imtiyazı olmadığının altını çizdi.

Arınç: Beğensek de beğenmesek de mahkeme kararlarına uymalıyız

Karara verilen tepkilerin duygusal olduğunu belirten Arınç, “ beğensek de beğenmesek de bu kararlara uymak zorundayız. Bundan sonra Yargıtay temyiz safhası var orada en ince ayrıntısına kadar incelenecektir” diyerek hukuki sürecinin henüz tamamlanmadığına işaret etti. CHP’li milletvekillerinin toplu halde mahkemeye gitmesini de eleştiren hükümet sözcüsü, Ergenekon davasına bakan Özel Yetkili Mahkeme’nin kararını ‘gayrımeşru’ bulan ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na bu sözleri yakıştıramadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu: ÖYM’ler siyasi gücün emrinde bu nedenle gayrımeşru

Arınç’ın tepkisine neden olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise ÖYM’lerin adalet dağıtamayacağını savundu. CHP lideri, "demokrasilerde insanlar, siyasi otoriteye bağımlı özel yetkili mahkemelerde değil, bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan normal mahkemelerde yargılanırlar. Bu nedenle özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’na göre, ÖYM’ler siyasal gücün emrinde ve onun buyruklarını yerine getiriyor.

Bahçeli: Adalet bir kez daha hançerlendi

Karara tepki gösteren bir diğer isim de Millliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezanın milli vicdanları kanattığını ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığını savunan Bahçeli, bu kararları adaletle ilişkilendirmenin nafile bir çaba olduğunu söyledi. MHP lideri, “adalet bugün bir kez daha hançerlenmiş, tarafgir, sübjektif, önyargılı bakış bir kez daha kazanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri açıklanan mahkeme kararlarıyla çok tehlikeli şekilde hırpalanmış, suçlanmış, aşağılanmış ve daha da kötüsü saygınlığıyla oynanmıştır” diye konuştu.

Demirel: Daha temyiz aşaması var

Son zamanlarda sesizliğini koruyan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise hukuki sürecin bitmediğini belirterek itidal çağrısında bulundu.Demirel, “Daha yüksek mahkeme vardır. Temyize gider, bir çok devreden geçer. Onun için ilk kararlar heyecan uyandırmamalıdır. Ama halk ilk kararda adalet ile hareket edildiği ve devletin adalet işlerini, ülkenin adalet işlerini hakça görüldüğü intibasına gelmelidir. Bu intibaya gelinceye kadar hukuk düzeni olmaz” dedi. 9. Cumhurbaşkanı eski arkadaşı Mehmet Haberal’in tahliye edilmesini de sevinçle karşıladığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG