Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Alman Vakıflarıyla İlgili Yorumu Tepkilere Yolaçtı


Başbakan Erdoğan, bazı Alman vakıfların CHP ve BDP’li belediyeler üzerinden PKK'ya para aktardığını öne sürmüştü
Başbakan Erdoğan, bazı Alman vakıfların CHP ve BDP’li belediyeler üzerinden PKK'ya para aktardığını öne sürmüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle konuşurken, bazı Alman vakıfların CHP ve BDP’li belediyeler üzerinden PKK'ya para aktardığını öne sürmüştü.

Almanya’da Başbakan'ın bu sözlerine tepkiler devam ediyor. Erdoğan’ın hangi vakfı ya da vakıfları kast ettiği konusunda çeşitli fikirler ortaya atılırken, diplomatik çevreler açıklamanın yanlış anlaşıldığını, söz konusu suçlamanın büyük bir olasılıkla daha çok Alman Yatırım Ajansı GTZ ve onunla ortak çalışan Alman Kalkınma Bankası KFW’e yönelik olabileceği görüşünde.

Her iki kurum da Türkiye’de neredeyse 50 yıldır faaliyet gösteriyor. Alman Yatırım Ajansı, Federal Hükümet adına gelişmekte olan ülkelerde teknik altyapı alanında faaliyetlere verilecek Alman Kalkınma Bankası’na ait kredileri koordine ediyor. Kurumun son yıllarda Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sürdürülen altyapı, su arıtma ve kanalizasyon projeleri için toplam 780 milyon Euro kredi sağladığı biliniyor. Alman basınında çıkan yorumlarda, Başbakan Erdoğan’ın açıklama ve iddialarıyla Almanya gezisi öncesinde iki ülke ilişkilerinde gerilime yol açabileceği, suçlamanın satır aralarında doğrudan Alman hükümetine olduğunu savunuluyor. Erdoğan’ın Ekim ayı sonunda, Almanya’ya Türk işçi göçünün başlangıcının 50.yıldönümü törenleri nedeniyle Münih kentini ziyaret etmesi ve orada Başbakan Angela Merkel’le bir araya gelmesi bekleniyor.

Bu arada söz konusu açıklamalara tepki veren Alman vakıflarının Türkiye temsilcileri ise, çalışmalarını şeffaf yürüttüklerini, ayrıca hiçbirinin belediyelerin alt yapı projeleri için finansal yardım sağlamadığını bildirdi. Nitekim Almanya’daki Yeşiller Partisi’ne yakın Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye temsilcisi Ralph Fücks, Dernekler Kanuna’na bağlı olarak çalıştıklarını, ayrıca terör eylemleri gerçekleştiren PKK’ya mesafelerinin de net olduğunu duyurdu. Fücks bir Alman gazetesine verdiği demeçte ‘Türkiye’yi bölmeye çalışanların Alman vakıfları değil, Türklerle Kürtler arasındaki uçurumu daha da büyüten politikacılar’ olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Türkiye’den yapılan bir açıklama, konunun önümüzdeki günlerde de gündemde kalacağı şeklinde değerlendirildi. Buna göre İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Alman vakıflarının CHP ve BDP'li belediyeler ile bağlantılarını araştırmak için iki başmüfettiş görevlendirdi. Görevlilerin önümüzdeki hafta Güneydoğu Anadolu’daki çeşitli belediyelerde inceleme yapacağı duyuruldu.

XS
SM
MD
LG