Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Rusya Gezisi Suriye’de Yakından Takip Edildi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile Saint Petersburg'da yaptığı görüşme Suriye'de yakından takip edildi.

Türkiye'nin,Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürdüğü Rus uçağı nedeniyle giderek tırmanan gerginlik yaklaşık 9 ay sürdü. Bu gerginliğin ardından iki liderin görüşeceğinin duyurulmasının ardından Suriye içindeki devlet kontrolündeki medyada, muhaliflere yakın basın organlarında ve Arap ülkelerinde Türkiye-Rusya ilişkileri ve iki ülke arasındaki olası yakınlaşma ihtimalini konu alan birçok haber yapıldı.

Görüşmeye günler kala Suriye medyasında sıklaşan Türkiye-Rusya ilişkilerine dair haber ve programlar Çarşamba günü de devam etti. Suriye Devlet Televizyonu görüşmeler sürerken görüşmeye dair görüntüler eşliğinde Suriyeli ve Arap dünyasından konuklarla süreci yakından izledi.

Suriye içindeki yazılı basında görüşmelerde Putin tarafından yapılan açıklamaların öne çıktığı haberler geniş yer aldı. Aynı zamanda köşe yazarlarının önemli bir kısmının başlığı Erdoğan-Putin görüşmesiydi.

İki liderin görüşmesine yönelik bu yoğun ilginin sadece Suriye medyası ile sınırlı olmadığı söylenebilir. Arap dünyasında öne çıkan gazete ve televizyon kanallarında iki ülkenin yakınlaşmasının bölgeye etkileri, Türkiye'nin olası dış politika değişikliği ihtimali gibi temalar etrafında yer bulmaya devam ediyor.

Suriye içindeki yönetim yanlısı ve karşıtı yayın organları "Türkiye-Rusya yakınlaşması Suriye başta olmak üzere Türkiye'nin dış politikasını değiştirir mi" sorusuna yoğunlaşmış durumda. Yönetim yanlısı medya, politika değişikliği ihtimalinin güçlü olduğunu savunuyor. Ancak Türkiye'nin politika değiştirme sürecinin zamana yayılacağını, kısa bir süre içinde hızlı değişimler beklenmemesi gerektiğini öne sürüyor. Televizyon kanallarında ve basında öne çıkan bir diğer tema ise, "Türkiye Suriye politikasını değiştirdikten sonra Türkiye-Suriye ilişkileri yeniden kurulabilir mi? İki ülke arasında olası ilişkiler hangi çerçevede şekillenir?"

Yönetim karşıtı gruplara yönelik yayın organlarında yer alan Erdoğan-Putin görüşmesi haberlerinde ise Türkiye'nin politika değiştirme ihtimaline tedirginlikle yaklaşıldığı hissedilebiliyor.

Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra da iki ülke arasındaki her temas ve Türkiye'den dış politikaya dair yapılan her açıklama, adım yakından izlenecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG