Erişilebilirlik

Erdoğan-Trump Görüşmesinde Ana Gündem: YPG ve Kuzey Irak


72. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Türkiye saatiyle 22.00'de ABD Başkanı Donald Trump'la görüşecek.

Görüşmede, iki ülke arasında uzun bir süredir uzlaşılamayan ve görüş ayrılıkları bulunan konu başlıklarının karşılıklı olarak masaya yatırılması bekleniyor. Bu konuların başında, ABD’nin, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın kolu olarak gördüğü YPG’ye IŞİD’le savaşması için silah göndermesi geliyor.

Erdoğan, katıldığı ‘NewsHour’ programında, Amerikan Senatosu'nun korumalarına silah satışını askıya alma kararını değerlendirirken, “O silahları biz alamıyorken Suriye’deki teröristlere neden veriyorlar" diyerek ABD yönetimini eleştirmişti. YPG konusundaki Türkiye’nin kaygılarını BM Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada ve Bloomberg Business Forum'da da dile getiren Erdoğan, YPG ve PYD’nin asıl amaçlarının IŞİD'le savaşmak olmadığını savunuyor.

Bu nedenle iki ülke liderinin toplantısında masadaki ana gündem maddelerinden birinin, aralarındaki en önemli görüş ayrılıklarından biri olan ABD'nin YPG'ye silah göndermesi konusu olması bekleniyor.

Kuzey Irak Kürt bölgesinin daha önce 25 Eylül’de yapacağını açıkladığı referandumla ilgili gelişmeler ve bu konuda iki ülke arasında alınacak kararlar da, görüşmenin diğer bir önemli gündem maddesini oluşturuyor.

Erdoğan’ın Trump'la görüşmesinde masaya getireceği birçok dosya ve konu başlığı olduğu öne sürülüyor. Bunun en önemli göstergesi olarak da New York ziyaretinde kendisine eşlik eden bakan sayısının fazlalığı ve heyete Genelkurmay Bakanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da katılmasına işaret ediliyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler üst düzey toplantılarına ilk kez bir genelkurmay başkanını da dahil etti.

ABD'nin YPG'ye desteği konusunun yanısıra, Suriye'de Astana anlaşmasının sonuçları çerçevesinde ilan edilen çatışmasızlık bölgeleri ve ülkedeki gelişmeler, Irak, Türkiye'nin Rusya'dan satın almayı planladığı S-400 füze savunma sistemi, PKK ve IŞİD gibi terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonlar iki ülke arasında öne çıkan en önemli askeri konu başlıkları arasında yer alıyor.

Erdoğan'ın Arakanlı Müslümanlar'ın yaşadığı drama Türkiye’nin verdiği önemi ve sorunun çözülmesine yönelik görüşlerini Başkan Trump’a anlatması bekleniyor.

Heyette Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de yer almasıysa iki ülke arasında son dönemde en önemli sorunların başında gelen bazı hukuki anlaşmazlıkların masada olacağının işareti olarak değerlendiriyor.

Türkiye'nin, Fethullah Gülen’in iadesi, yargı süreci devam eden Sarraf davasına eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da sanık olarak girmesi ve haklarında ceza davası açılan Erdoğan’ın korumalarıyla ilgili olarak yaşanan hukuki süreçle ilgili talepleri masada olacak.

İki ülke arasındaki ticari işbirliğinin bir türlü Türkiye’nin istediği düzeye gelememesinin de konuşulacağı tahmin ediliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'yle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da heyette yer aldığına dikkat çekilerek, iki ülke arasında yeni bölgesel enerji planları ve stratejik ticari ortaklığın arttırılması yönünde Erdoğan’ın beklentilerini Trump’a sunacağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG