Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Berlin Ziyaretinin Yankıları


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti, burada yaptığı temas ve açıklamaların yankıları sürüyor.

Erdoğan’ın Başbakan Angela Merkel’le görüşmesi ve özellikle dün akşam saatlerinde AKP’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından düzenlenen salon mitingi Alman medyasında yorum köşelerinin ana konusu. Yorumlarda Başbakan Erdoğan’ın meslektaşı Merkel’den Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda istediği desteği bu kez de bulamadığı belirtiliyor.

Die Welt gazetesi Erdoğan’ın kendini geçen ziyaretlerine kıyasla çok uysal gösterdiğini, kışkırtıcı açıklamalardan kaçındığını ama Merkel’in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda sert tutumunu değiştirmediğini yazıyor.

‘Bu Türkiye ile olmaz’ başlığı ile konuyu aktaran Frankfurter Allgemeine gazetesi , Başbakan Erdoğan yönetimindeki ülkenin şu anda bulunduğu hukuki ve ekonomik konum ve sorunlarla AB üyeliğine her zamankinden uzak olduğunu, başbakanın verdiği her emir ve talimatın Ankara’yı AB yolundan daha da uzaklaştırdığını öne sürüyor.

‘Erdoğan otokratlığıyla ülkesi ve AB arasındaki uçurumu gün be gün derinleştiriyor’ diyen Stuttgarter Zeitung gazetesi ise AB'nin Ortadoğu'daki siyasi durum nedeniyle istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu, ancak Türkiye’deki gidişatın buna ters geliştiğini aktarıyor.

Berlin Türk-Alman İşverenler Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, Türkiye’nin AB süreci konusunda Alman siyasetinde ve basınında çıkan eleştirilerin Türkiye’de ve hükümet çevrelerinde ‘kızmadan, yapıcı bir şekilde okunması’ gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Almanya’da büyük ilgi uyandıran bir diğer konu ise Başbakan Erdoğan’ın Tempodrom salonunda yaklaşık 4 bin taraftarı önünde yaptığı konuşma oldu. Birçok yorum Erdoğan'ın Berlin ziyaretinde asıl amacının seçim kampanyası olduğunu ileri sürerken, Der Spiegel dergisinin internet sayfasında ‘Erdoğan Merkel'in yanında kibardı, iç politik problemleri örtbas etti. Şov yaptı. Onun için söz konusu olan Almanya'daki yüz binlerce seçmen’ yorumu dikkati çekiyor.

Erdoğan-Merkel zirvesi sonrasında yapılan açıklamada Almanya’da yaşayan vatandaşların da önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerde oy kullanacakları duyuruldu.

Ülkede yaklaşık 1.2 milyon Türk vatandaşı seçmenin bulunduğu tahmin ediliyor. Buna göre Almanya’daki 13 başkonsolosluğun ve Berlin Büyükelçiliği’nin yanı sıra Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı toplam yedi kentte özel seçim merkezleri oluşturulacak. Vatandaşlar burada 4 gün süreyle oy kullanabilecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG