Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Tartışma Yaratan Sözler


Turkey's Prime Minister and presidential candidate Tayyip Erdogan addresses his supporters during an election rally in Istanbul, August 3, 2014.
Turkey's Prime Minister and presidential candidate Tayyip Erdogan addresses his supporters during an election rally in Istanbul, August 3, 2014.

Cumhurbaşkanlığı seçimine 5 gün kala Başbakan Erdoğan’ın dini ve etnik kimlik üzerinden kurduğu cümleler tartışma yaratıyor. Kılıçdaroğlu’na “Alevi olabilirsin çekinme söyle” diyen Erdoğan'ın dün de “Benim için Gürcü dediler, affedersiniz daha da çirkinini dediler, Ermeni dediler” şeklindeki sözleri tepki topladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Cumartesi günü İzmir mitinginde “Etnik kökenler, inançlar üzerinden ayrım yaparak siyaset üretenlere prim vermeyeceğiz. Alevi’si ile Sünni’si ile biz bu ülkede bir olacağız. Beraber olacağız. Kılıçdaroğlu, varsın bunu durmadan kullansın. Kılıçdaroğlu, sen kendin Alevi olabilirsin. Ben sana saygı duyarım. Bundan da çekinme, korkma. Bunu da rahat rahat söyle. Ben de Sünni’yim, ben de bunu rahat rahat söylüyorum. Bundan çekinmeye gerek yok. Onun için milleti aldatmaya da gerek yok” şeklindeki sözleri büyük yankı uyandırmıştı.

“Benim için Gürcü dediler affedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler”

Mezhepçi bir dil kullanarak ayrımcılık yaptığı yönünde eleştirilere maruz kalan Başbakan Erdoğan, Salı akşamı NTV yayınında sözlerine açıklık getirdi. Ancak bunu yaparken yeni bir tartışma daha yarattı.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, “Bırakın Türkiye’de Türk, Türk olduğunu Kürt, Kürt olduğunu söylesin. Bunda ne var? Benim için bir ara neler dediler. Gürcü dediler. Affedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler. Ama ben Türküm” dedi.

CHP milletvekili Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu

Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından sosyal medyada tepki patlaması yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Ermeniliğe çirkin demenin ırkçılık olduğunu belirten Güneş, “Hani Erdoğan, insanı Yaradan'dan dolayı severdi. Ermeni’yi Allah yaratmadı mı? Demek ki ya yalancı, ya Yaradan’ı sevmiyor. Yarın sabah ilk işim Cumhuriyet Savcılığı'na Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmak olacak. AY 10 ve TCK 122 ve 216 maddelerini ihlalden,” dedi.

Türkeş: Erdoğan’ın sözleri nefret suçu kapsamında

Erdoğan’a bir tepki de Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldi. Yazılı bir açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, cumhurbaşkanlığı makamına aday olan birinin ‘‘Benim için Gürcü dediler affedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler” demeye hakkı olmadığını söyledi.

Türkeş, “Erdoğan'a 21. yüzyıldan haberlerimiz var; Ermeni olmak bir suç, bir kusur, çirkinlik, ayıp veya günah değildir. Ait olduğumuz etnik ve kültürel gruplar Yüce Rabbimizin takdirinin bir neticesidir ve bunların haşa ayıplanması veya küçümsenmesi günahların en büyüğüdür. Kaldı ki bu sözler yasalarımıza göre de nefret suçu kapsamındadır. Sayın Başbakan'ın mevzubahis ayrımcı tavrını kınarken, Ermeni kökenli Türk vatandaşlarımıza da dayanışma mesajlarımızı gönderiyoruz” dedi

İhsanoğlu, Erdoğan’a “Edep yahu” dedi

CHP ve MHP başta olmak üzere yedi partinin desteğini alan cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise Erdoğan’ı kampanyasında küfür ve hakaretlere yer vermekle eleştirdi. İhsanoğlu, “Sen şucusun, bucusun hakaretleri. Pespaye lakap takmalar. Bunlar dine de aykırı. Kültüre de yakışmaz. Edep yahu diyorum ben kendisine. Bu millet korku içinde. Bölünme ve çatışma korkusu içinde” diye konuştu.

Erdoğan daha önce Gürcü olduğunu açıklamıştı

Dünkü konuşmasında kendisine Gürcü denilmesini hakaret olarak kabul eden Erdoğan, 11 Ağustos 2004’te Tiflis’e yaptığı resmi ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben de Gürcü’yüm, ailemiz Batum’dan Rize’ye göç etmiş bir Gürcü ailesidir” demişti.

“Ne affedersiniz Rumluğumuz hiçbir şeyimiz kalmadı”

Erdoğan ayrıca 2011 seçimleri öncesi yine NTV’de katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kendisi hakkında çok sayıda yalan yanlış bilgiler yer alan kitaplar olduğunu söylemiş ve “Bu kitaplar içerisinde ne Yahudiliğimiz, ne Ermeniliğimiz ne affedersiniz Rumluğumuz hiçbir şeyimiz kalmadı" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG