Erişilebilirlik

Almanya'nın Erdoğan'a Liderlik Ödülü Verme Planına Tepki


Başbakana Cumartesi günü Bochum kentinde ‘Steiger Uluslararası Liderlik Ödülü" verilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçirdiği ameliyatlar nedeniyle yaklaşık beş aydır yurtdışı ziyaretlerine ara vermek zorunda kaldı. İlk kez 26 Kasım 2011 tarihinde ameliyat olan Erdoğan, son olarak 26 Ekim 2011 tarihinde Suudi Arabistan’a gitmişti.

Yurtdışı temaslarına yeniden başlamayı hedefleyen başbakanın ilk durağı önümüzdeki hafta sonunda Almanya olacak. Cuma akşamı Almanya’ya gelmesi beklenen Başbakan Erdoğan'ın gezisi resmi değil. Başbakan, Cumartesi günü Bochum kentinde ‘Steiger Uluslararası Liderlik Ödülü’nü alacak. Her yıl siyaset, müzik, film, medya, spor ve çevre dallarında sivrilen isimlere verilen ödülün, bu yıl siyaset dalında ‘Türkiye’de demokratik dönüşüm için harcadığı çabadan dolayı’ Erdoğan’a layık görüldüğü belirtildi.

Geride kalan yıllarda eski İtalya Başbakanı Romano Prodi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadić ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso gibi isimler söz konusu ödüle layık görülmüştü. Başbakan Erdoğan’a ödülü Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’in yapacağı konuşmanın ardından verilecek. Schröder, başbakanlığı döneminde Türkiye’nin AB sürecine açık destek verdi, son dönemde de çeşitli ortamlarda Başbakan Erdoğan’a olan desteğini yeniledi. ‘Steiger Ödülleri’ töreninde Erdoğan ile birlikte İsveç Kraliçesi Silvia ve eski Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e de ödül verilecek.

Bu arada ‘yılın lideri’ olarak Steiger Ödülü’nün Erdoğan'a layık görülmesi Almanya’da kısmen eleştirilere neden oldu. Federal hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti’nin ödülün verileceği Bochum kenti örgütü, Başbakan Erdoğan’ın ‘Avrupa’nın bütünleşmesi ve hoşgörü için çabaladığından ciddi şüphe duyuyoruz’ şeklinde açıklama yaptı. Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç da, yazılı açıklamasında, Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin giderek AB’den uzaklaştığını, ülkede basın ve din özgürlüğünün kısıtlandığını öne sürdü ve Steiger’in Erdoğan’a verilmesini ‘yanlış bir karar ve tavır’ olarak eleştirdi.

Öte yandan Erdoğan’ın ziyareti ve ödül töreni protestolara da neden olacağa benziyor. Almanya Ermenileri Merkez Kurulu, Almanya’daki Ermenileri ödül günü Bochum’da düzenlenecek protesto mitingine katılmaya çağırırken, radikal Kürt grupların da eylem yapmaları bekleniyor. Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği ve Almanya Türk Gençlik Birliği adlı örgütler de, Steiger Ödülü’nün Başbakan Erdoğan’a verilmesini protesto amacıyla ortak bir imza kampanyası başlattı. Başbakanın Almanya’da ödül töreni dışındaki programı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.


XS
SM
MD
LG