Erişilebilirlik

Erdoğan Yenikapı'da İstanbullular'a Seslendi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Yenikapı’da düzenlenen mitingde İstanbullu seçmenlerle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı, ‘Hayır’ bloğu olarak FETÖ, PKK ve IŞİD’le birlikte FETÖ’yü desteklediğini iddia ettiği ana muhalefet partisi CHP ile bazı Avrupa ülkelerini saydı.

Erdoğan, “16 Nisan'da ‘Evet’ diyerek 15 Temmuz'da bu ülkeyi işgal etmeye çalışanların taşeronluğunu yapan FETÖ hainlerinin kökünü kazımaya hazır mısınız? 16 Nisan'da ‘Evet’ diyerek PKK terör örgütünün kökünü kazımaya hazır mısınız? 16 Nisan'da ‘Evet’ diyerek DEAŞ denen katliam makinesinin kökünü kurutmaya hazır mısınız? İstanbul, 16 Nisan'da FETÖ'nün avukatlığına soyunan CHP'nin yönetimine dersini vermeye hazır mı? İstanbul, bir kısım Avrupa ülkelerine ‘Avrupa, Avrupa duy sesimizi’ demeye hazır mı?” dedi

Erdoğan’dan Batı’ya sert eleştiri: “Kudurdular”

Cumhurbaşkanı, konuşmasında referandum sürecinde sık sık yüksek sesle ve üst perdeden tenkit ettiği Avrupa ülkelerine “Türkiye gibi bir devlete karşı sergiledikleri terbiyesizliklerin üstüne her gün yenisini ekliyorlar” diyerek yine aynı sertlikte eleştiri getirmeyi sürdürdü.

“Öyle bir devrim gerçekleştirdik ki, bizi küçümseyenlerin hepsi mahcup olarak baktı. Batı bile "Sessiz devrim" dedi. Şimdi bunu diyenler kudurdular. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz inançla yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye'nin önünde yeni bir yol açacaktır. Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, İsveç bunların tutumu buradan kaynaklanıyor. İsviçre Parlamentosu'nun önünde bu kardeşinizin şakağına silah dayıyorlar neden? Polisler orada, parlamento orada, hepsinin gözü önünde bu yapılıyor. Hiçbirinin sesi çıkmıyor. Fakat onlar şunu bilmiyor. Bizler Allah'ın izniyle ölümü korkutan insanlar olarak yola çıktık. Kefenimizi giyerek yola çıktık.”

Erdoğan: “İdam meclisten geçerse ben onaylarım”

Cumhurbaşkanı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gündeme getirdiği idam cezasının, 16 Nisan Referandumu’nda evet çıkması halinde yürürlüğe girebileceğinin işaretini de verdi.

Erdoğan, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anarken meydandaki bir grubun “idam isteriz” diye bağırması üzerine, “Benim kanaatimi biliyorsunuz, işte karar 16 Nisan. 16 Nisan'da sandıktan çıkacak her 'Evet' onun da yolunu açacaktır. Bak Kılıçdaroğlu ne diyor; 'Ben hayır demem' diyor, tamam ne güzel. Sayın Bahçeli zaten kanaatini açıkladı; 'Ben evet derim.' diyor. Sayın Yıldırım'ın kanaatini de biliyorum. Meclisten geçip bana geldiğinde ben de bunu onaylarım. Tereddütsüz onaylarım, zira şehitlerimizin o katillerini affetme yetkimiz bizim yok, böyle bir şey yapamayız."

Erdoğan, Türk sağının eski liderleri Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu ve Necmettin Erbakan’ın da başkanlık sistemini desteklediklerini söyleyerek adı geçen siyasetçilere zamanında oy veren seçmenden oy istedi.

Yıldırım: “İstanbullular siz ümmetin umudusunuz”

Yenikapı mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı. Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yılından beri onun ekibinde yer aldığını belirten Yıldırım’ın konuşmasında en dikkat çeken vurgu İstanbul oldu.

Başbakan, “Sevgili İstanbullular siz Türkiye'nin umudusunuz. Siz mazlumların, mağdurların özetisiniz. Siz sadece milletin değil, ümmetin de umudusunuz. 16 Nisan'da yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da gözü üzerinizde olacak. Siz yalnızca ‘Evet’ demeyeceksiniz, tarihin akışını da değiştireceksiniz. Mücadeleniz mübarek olsun” dedi.

Başbakan da tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Batılı ülkeleri eleştirdi. Yıldırım’a göre, dış güçler 1. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi Türkiye’nin önünü kesmeye çalışıyor.

“Ülkemize kurulan tuzakları yakından görüyorsunuz, takip ediyorsunuz. Tıpkı 1. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi Türkiye'yi dize getirmek isteyenler karanlık bir oyun peşinde. Kimi zaman bölücü terör, kimi zaman ekonomik krizlerle Türkiye'nin yolunu kesmek istiyorlar. Cumhurbaşkanımıza suikast planları yapıyorlar. Hükümeti yok etmeye çalışıyorlar. Milletin meclisine bombalar yağdırıyorlar. Ama başaramadılar, başaramayacaklar. Ne çukur kazanlar, ne de alçak FETÖ terör örgütü milletin yolunu kapatamadı, kapatamayacaklar.”

Ahmet Türk: “Bu referanduma ‘Evet’ dersek Cizre’deki vahşeti inkar etmiş oluruz”

Referandum sürecinin son döneminde kampanyalarını arttıran Halkların Demokratik Partisi de bugün İstanbul’da seçmenlerine seslendi.

Kadıköy’de düzenlenen mitinge partinin cezaevinde tutuklu olan eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ katılamadı.

Mitingde konuşan Eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürt halkını güçlü bir şekilde anayasa değişikliklerine ‘Hayır’ demeye çağırdı.

Türk, “Bu referanduma ‘Evet’ dersek Cizre’deki vahşeti inkar etmiş oluruz, ‘Evet’ dersek Şırnak’ta, Silopi’de, Sur’da, Gever’de yaşanan vahşete onay vermiş oluruz. Partimizin genel başkanları zindanlarda. 85 belediyemizin eş başkanları zindanlarda. Bu referandumda ‘Hayır’ demek, Diyarbakır zindanlarına dönüştürülmek istenen cezaevlerine ‘Hayır’ demek, tutuklamalara ‘Hayır’ anlamına geliyor. Kürtler güçlü bir şekilde ‘Hayır’ demezse, yarın Cumhurbaşkanı kürsüye çıkıp “Kürtler yürüttüğümüz siyasete ‘Evet’ dedi, Kürt sorunu yok” diyecektir. Bunu uluslararası zeminde çok rahat kullanacaklar. Bu referandum Türkiye’nin geleceği için çok önemli, ama Kürtler için çok önemlidir” dedi.

Mitingde HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ve İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de kalabalığa hitap etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG