Erişilebilirlik

Wikileaks: 'ABD Türkiye'nin Müttefikliğini Sorguluyor'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Yunanistan'a düzenledikleri resmi ziyarette (Mayıs 2010)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Yunanistan'a düzenledikleri resmi ziyarette (Mayıs 2010)

WikiLeaks internet sitesi tarafından sızdırılan Amerika Dışişleri Bakanlığı yazışmalarında diplomatlar Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak müttefikliğini sorguluyor. Alman Der Spiegel dergisine verilen yazışmalar, ayrıca İslamcıların Türk hükümetine sızdığını öne sürüyor.

Aralarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarının “Siyasetin Ankara'dan ötesini kavrayamadıklarını” savunan yazışmalardan birinde, Erdoğan’ın “bu danışmanlardan oluşan demir bir halkayla sarılı” olduğu iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisine sızan Amerikan Dışişleri Bakanlığı kriptolarından birinde, Amerikalı diplomatların Türkiye’yi bir ortak olarak sorguladığı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu da “tehlikeli” buldukları vurgulanıyor. Belgede Davutoğlu’nun İslamcı nüfuzunu Başbakan Erdoğan üzerinde kullanabileceği kuşkusuna da yer veriliyor.

Amerikalı diplomatlar tarafından yazıldığı öne sürülen ve WikiLeaks aracılığıyla Der Spiegel dergisine sızdırılan yazışmalarda Başbakan Erdoğan’ın İslamcı bankacıları üst düzey görevlere atadığı ve neredeyse tüm bilgilerini İslamcılar'a yakın gazetelerden aldığı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG