Erişilebilirlik

Erdoğan ve Barzani’den Kürt-Türk İttifakı


Başbakan Erdoğan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'yle
Başbakan Erdoğan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'yle
“Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük!”. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle geldiği Diyarbakır’da yaptığı konuşmayı önce Türkçe sonra Kürtçe kurduğu bu cümlelerle son verdi. Daha birkaç yıl öncesine kadar Türkiye tarafından meşruiyeti tartışmalı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi liderinin bu sözleri, sınırın iki yakası arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha da güçleneceğinin bir işareti oldu. Yalnızca CHP ve MHP değil, BDP’lilerin önemli bir bölümü tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi lideri ve Başbakan Erdoğan’ın ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendirilen tarihi buluşmada barış mesajları öne çıktı.

Barzani: ‘Çözüm sürecini destekliyorum, barış savaştan daha değerli’

Başbakan Erdoğan’a kendisine ‘altın değerinde bir fırsat’ sağladığı için teşekkür eden Irak Kürdistanı’nın lideri, yeni bir tarih oluşturma zamanının geldiğini söyledi. Bundan sonra savaşın bir seçenek olamayacağını vurgulayarak Kandil’e mesaj gönderen Barzani, “Çözüm sürecini destekliyorum. Ortadoğu’da yaşayan insanlar, artık birlikte yaşama zamanı gelmiştir. Birlikte yaşamakla birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlere götürebiliriz. Savaşlar denedi, kimse savaştan bir hayır görmedi. 10-15 yılda barış için verilen mücadele, bir saatlik verilen savaştan daha değerlidir. Benim Türk ve Kürt kardeşlerimden barış projesini desteklemelerini istiyorum" dedi.

‘Kürdistan’ kelimesini ilk kez telaffuz eden Erdoğan: ‘İnkara son verdik’

Başbakan Erdoğan, misafiri Barzani’yi “Sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi Bölgesi’ndeki kardeşlerimizi selamlıyorum” diyerek Kürdistan kelimesi üzerinde yıllardır süren yasağı fiilen kaldırdı. Erdoğan konuşmasında TBMM’nin kuruluşundaki felsefeyle yeni Türkiye’yi inşa ettiklerini söyleyerek 2. Meclis’te birlikte kabul edilen inkar politikalarına son verdiklerini ima etti. Başbakan, “1920’de TBMM’de Kürt, Türk, Laz, Çerkez nasıl bir ve beraber olduysa, cumhuriyet nasıl birlikte kurulduysa yeni Türkiye’yi de o öz ruhla yeniden imar ediyoruz. Biz annelerin, babaların gözyaşlarını dindirmeye son vermeye ahdettik. İnkar, ret ve asimilasyon politikalarına biz son verdik” dedi.

Erdoğan: ‘Kendileri gibi düşünmeyenler barış getiremez’

Konuşmasında isim vermeden BDP-KCK-PKK hattını da eleştiren Erdoğan, törene katılan Diyarbakırlılar’dan Cumhuriyet sonrası tek parti zihniyetini reddetmelerini istedi. Başbakan, “Farklılıklara tahammül edemeyenler bölgeye refah getiremez. Kendileri gibi düşünmeyenlere kast edenler bölgeye demokrasi getiremez. Eğer siz bu sürece sahip çıkarsanız bu süreç kalıcı olacaktır” diye konuştu.

Genel Af mı geliyor?

”Başbakan’ın dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarını göreceğiz” şeklindeki sözleri ise Genel Af ihtimalinin yeniden gündeme gelebileceğini gösterdi. Erdoğan, Paris’te 16 Kasım 2010’da sürgünde ölen sanatçı Ahmet Kaya’yı ölüm yıldönümünde bir şarkısından alıntı yaparak andı.

Öcalan ve Rojava gündeme gelmedi

“100 yıl önce bu topraklarda cetvellerle sınır çizildi. Türkü Kürt’ten, Kürt’ü Türk’ten ayıramazlar. Şam’ın ağıtı bizim ağıtımızdır. Kamışlı’nın derdi bizim derdimizdir. Suriye’nin tamamında zalim Esad’ın akıttığı kan kardeşimizin kanıdır” diyen Erdoğan, Rojava ve PYD hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Rojava politikasıyla eleştirilen Barzani de Kuzey Suriye’yle ilgili mesaj vermedi. Ayrıca Nevruz konuşmasıyla çözüm sürecini fiilen başlatılmasında önemli rol oynayan Abdullah Öcalan’ın ismi de zikredilmedi.

Şivan-İbo düeti

Barzani’yle birlikte Silopi’den Diyarbakır’a gelen Kürt müziğinin en popüler ozanı Şivan Perwer, uğradığı silahlı saldırı sonrası ilk kez sahne alan İbrahim Tatlıses’le birlikte düet yaptı. İkili ‘Megri’ (Ağlama) isimli türküyü birlikte söyledi. Türkü sonrası kısa bir konuşma yapan Şivan Perwer, “38 yıl önce ayrıldığım ülkeme yaşlı bir adam olarak geri döndüm. Türkiyemiz’in başbakanı büyük bir mayayı temiz süte kattı, bugün dostluğu ve kardeşliği kutluyoruz. Umarım Türkiye bunu düşünecek ve bundan sonra farklılıklar yasak edilmeyecek” dedi. Erkek çocuğu olursa Barış ismini koyacağını söyleyen İbrahim Tatlıses ise,” barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Muhalefet olduğu yerde barışın olması mümkün değil. Ancak her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır” diyerek PKK cenahını eleştirdi.

Daha sonra 400 çift, Başbakan Erdoğan, Başkan Barzani, Şivan Perwer, İbrahim Tatlıses ve Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana’nın şahitliğiyle evlendi.

Başbakan, Baydemir’i de ziyaret etti

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti. Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Ahmet Türk, BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan ve Muş milletvekili Sırrı Sakık, Başbakan Erdoğan’ı karşılayan heyette yer aldı. Görüşmenin gayet keyifli ve esprili geçtiğini söyleyen Baydemir, “Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ancak bazı BDP’liler il merkezi önünde toplanarak geziyi protesto etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG