Erişilebilirlik

Erdoğan'dan TÜSİAD'a Sert Eleştiriler


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu açılış toplantılarına katılmak için Pazar günü New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’na katıldı ve iş çevreleriyle Amerikan basınına sert eleştirilerde bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu açılış toplantılarına katılmak için Pazar günü New York’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, en son Ümit Boyner’in başkan olduğu 2011 yılında patronlar kulübünün davetine katılmış, özellikle 17-25 Aralık soruşturmaları sırasında TÜSİAD’a yönelik sert çıkışlarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı, toplantıya yalnız katıldı. Türk iş dünyasından Bülent Eczacıbaşı ve Ferit Şahenk- toplantıda yerini aldı. Erdoğan, Mustafa Koç, Tuncay Özilhan, Muharrem Yılmaz, Cem Boyner, Ümit Boyner, Arzuhan Yalçındağ gibi TÜSİAD’ın eski başkanlarıyla tokalaştıktan sonra Rahmi Koç ve Güler Sabancı’nın arasındaki sandalyeye oturdu.

Erdoğan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun konuşmalarını dinledikten sonra kürsüye çıktı ve TUSİAD’da cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını yaptı.

TÜSİAD’a 28 Şubat hatırlatması

AKP’nin hangi koşullarda iktidara geldiğini anlatan Erdoğan, 28 Şubat Süreci’ne sık sık göndermede bulundu. Erdoğan’ın ‘28 Şubat darbesi çok küçük bir azınlığın, mutlu bir azınlığın çok ciddi manalarda maddi kazançlar elde etmesini sağlamış olabilir. Merhum Erbakan'ın 54. hükümetle başlattığı reform süreci 28 Şubat müdahalesiyle kesintiye uğratıldı. Açık söylüyorum içeride ve dışarıda birileri '’sadece biz kazanalım millete ne olursa olsun'’ dediler. Yüksek faizle ‘'kazanalım'’ dediler. Ucuz kamu kredileriyle, kamu kaynakları ve teşvikleriyle 'sadece biz kazanalım' dediler Anadolu'da palazlanan yatırımlardan dahi rahatsızlık duydular. Bunların da önünü kesmeye çalıştılar’ cümlesinde hedefe koyduğu ‘mutlu azınlık’ aslında o süreçte etkin rol oynadığı bilinen TÜSİAD çevresiydi.

‘Ananas meselesinde kimse ağzını açmadı’

Erdoğan, daha önce sıklıkla yaptığı ‘paralel ihanet şebekesi’ olarak nitelediği Fethullah Gülen cemaatini yine hedef tahtasına koydu. 17-25 Aralık süreciyle ilgili eleştirilerini sıralarken ‘ananas meselesinde, tespih meselesinde kimsenin ağzını bıçak açmadı’ dedi. Cumhurbaşkanı, bu sözlerle Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un cemaate mensup kişilerle yaptığı iddia edilen bir konuşmaya da atıfta bulundu. Erdoğan, ’bazılarının paralel yapıyı açık açık desteklediğini görüyoruz. İçeriden ihanet şebekelerine destek verenlere rağmen bu kervan yürümeye devam edecek. Paralel şebeke ve destekçisi uluslararası medya birlikte hareket ediyor, buradan da bir işadamı çıkıp bunlara destek veriyor" diye konuştu.

Erdoğan’dan Sabancı’ya eleştiri

Cumhurbaşkanının eleştirilerinin nasibini alan bir başka isim Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer oldu. Aynı zamanda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer’in de eşi olan Dinçer, geçtiğimiz günlerde Chatham House’un düzenlediği toplantıda ‘son bir buçuk yılda kutuplaşmanın yoğunlaşmasıyla çıkan hadiseler ülkemizin son yıllarda elde ettiği başarılara gölge düşürmüştür. Türkiye’nin yurtdışındaki itibarında zedelenmeler olmuş, hukuk sistemi sorgulanmaya başlamıştır’ demişti.

Bu sözleri hatırlatan Erdoğan, ‘bankaya inceleme yaptırdım. Mevduatları 8 kat, aktifleri 6 kat büyümüş. Kusura bakmayın, yan gelip yatan bir cumhurbaşkanı yok. Nerede yanlış var bunu incelettirmek zorundayız. Bu ülke hepimizin. Kastedilen nedir? El insaf’ diye konuştu.

ABD basınına sert tepki

Amerikan basınında özellikle IŞİD’le ilgili çıkan haberlere sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı, TÜSİAD’da da üstelik adını da vererek New York Times’a yönelik tenkitlerine devam etti. Türkiye’ye bir algı operasyonu yapıldığı savını yineleyen Erdoğan, ‘Amerikan medyasında Avrupa medyasında 3 tane yalan haber çıktı diye, bu ülkenin itibarı zedelenmez. Adana'da paralel yapının uşakları tarafından MİT tırlarının yola kesildiğinde Türkiye'yi, teröre destek veren ülke olarak karalamak istediler. Başbakan ile cuma namazı kıldık, oradan çıkarken çekilmiş fotoğrafımızı New York Times şöyle haber yapıyor. “IŞİD'in yatağı burası” diyor. Böyle bir dezenformasyona karşı hep birlikte tavır almamız gerekir. Biz şuna inanıyoruz bu kervan yürümeye devam edecek, içeriden bu ihanet şebekelerine destek verenlere rağmen bu kervan yürüyecek’ dedi.

“Zaman yumrukları sıkma değil tokalaşma zamanı”

Konuşmasında Gezi’ye destek verenlerden Aralık soruşturmalarının sürmesini talep edenlere, izinsiz yürüyüş yapmak isteyenlerden yabancı basına kadar birçok çevreye yüklenen Erdoğan, sözlerine uzlaşma çağrısıyla son verdi. Cumhurbaşkanı, ‘zaman yumrukları sıkma zamanı değil, tokalaşma zamanıdır. Demokrasinin standartlarını daha ileri seviyelere taşıyarak, insan hak ve özgürlüklerini daha da genişleterek, yasakları, kısıtlamaları bırakarak, kardeşçe ve kardeşlik hukuku içinde büyümeyi sürdürmek zorundayız. Yeter ki kurulan tuzakları hep birlikte fark edip, bu tuzaklardan uzak kalalım" dedi.

TÜSİAD üyeleri Erdoğan’ın konuşması hakkında yorum yapmadı

Aslında bu sözler Erdoğan’dan önce konuşan ve toplumdaki kutuplaşmanın aşılması için cumhurbaşkanının rol üstlenmesini isteyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer’e de bir yanıt niteliğindeydi.

Erdoğan’ın kendilerine yönelik sert eleştiriler içeren konuşması sonrası, TÜSİAD üyeleri hızla salondan ayrıldı. Birçok işadamı gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG