Erişilebilirlik

'Türkiye-ABD İlişkileri Zor Bir Dönemden Geçiyor'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Turken Vakfı’nın onuruna düzenlediği gala yemeğine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Türk-Amerikan ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. İki ülke arasında bazı konularda görüş farkları olduğunu açıkladı.

Erdoğan, ”Türkiye ABD ilişkileri başta ‘FETÖ’ elebaşı ve Suriye konusu olmak üzere çeşitli sebeplerle maalesef zor bir dönemden geçiyor. Buradan tüm samimiyetimle bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye olarak ABD ile ilişkilerimize gerçekten çok büyük önem veriyoruz. Mevcut görüş farklılıklarına rağmen bu zor dönemi hasarsız atlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Amerikan yönetiminden de benzer bir samimiyet ve buna uygun bir gayret bekliyoruz. Başkanlık seçimlerinin getirdiği siyasi dinamiklerden dolayı Türkiye’nin hassasiyetlerine şu günlerde yeterince dikkat gösterilmediğinin de farkındayız," dedi.

"ABD devlet bütçesinden aldıkları kaynakları dolaylı yollardan Amerikan siyasetine aktarıyorlar"

Erdoğan, "Gülen Hareketi’nin", ABD devlet bütçesinden aldığı kaynakları dolaylı yollardan Amerikan siyasetine aktardığını, bu çarpık düzenin nasıl işlediği konusunda Amerikan makamlarının da haberinin olduğunu iddia etti.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu terör örgütüyle bağlantılı dernek ve kuruluşlar Amerika çapında faaliyet gösteriyor. Yardım ve destek topluyor. Ülkemiz aleyhine propaganda yapıyorlar. 170 kadar okulları var. İki de üniversitesi var. Gelen bilgilere göre konuşuyorum, charter okullardan gelen kazançları yıllık 250-300 milyon dolar civarında. Fazlası var azı yok. Kim bilir bununla nereleri nasıl besliyorlar. Diğer aktivitelerinden kazandıklarını konuşmuyorum. Zaten milyar dolarlar konuşuluyor ve bunlarla beraber ne yazık ki beslemeler var. Onlarla da attıkları adımlar var. ABD bütçesinden aldıkları kaynakları dolaylı yollardan Amerikan siyasetine aktaran bu örgüt, böylece kendine kulvar açmaya çalışıyor. Bu çarpık düzenin nasıl işlediğinin Amerikan makamlarının da dikkatinden kaçmadığına eminiz," dedi.

"ABD hala mahkeme diye direniyor teröristin ne mahkemesi olacak"

ABD’nin Gülen’in iadesi konusunda direndiğini öne süren Erdoğan, “Ben de senden şimdi terörist istiyorum. Milli Güvenlik Kurulu’nun stratejik belgesine kaydolmuş bir teröristi istiyorum. Ama siz hala direniyorsunuz. Neymiş? Mahkeme. Ne mahkemesi ya? Teröristin ne mahkemesi olacak ki? Bunun Green Kartı varmış. Vatandaşlıktan insanları çıkarmak bu kadar kolay da Green Kartı iptal etmek zor mu? Kusura bakmayın siz de devlet yönetiyorsunuz, biz de devlet yönetiyoruz. Birinin adı Türkiye 80 milyon, öbürünün adı da ABD bizim iki katımız nüfusumuz. Bunu yapmaya mecburuz ve bir de aramızda model ortaklık var, stratejik ortaklık var,“ dedi.

"Uluslararası Af Örgütü'nün kapısını bir zamanlar ben çalmıştım"

Erdoğan, hapse girme sürecinde Uluslararası Af Örgütü’nün kapısını çaldığını belirterek şöyle konuştu: ”Dolaştığımız yerlerde bazı sorular yöneltiyorlar bize. Dedikleri nedir? Efendim işte siz medya mensuplarını hapse atıyorsunuz. Siz devletten herkesin işine şu anda son veriyorsunuz. Siz bunları kimden dinlediniz? Bize bunları Uluslararası Af Örgütü anlattı. Siz bu Af Örgütü'ne o kadar inanmayın. Bunlar dürüst değildir. Bu Af Örgütü'nün kapısını bir zamanlar ben de çaldım. Dedim ki 'Bak ben şiir okuduğum için şu anda hapse gidiyorum. Bana destek verir misiniz?' Ne aradılar ne sordular. Aynı örgüt, bunlar dürüst değil. Dürüst davranmazlar. Bunlar ideolojik yaklaşım içerisindedirler. Kimin ne yaptığına bakarlar. Kim yapıyor? Tayyip Erdoğan yapıyor. Yaptıysa yanlıştır. Mantık budu,” dedi.

"Ceplerinden silah yerine basın kartı çıkıyor"

Erdoğan, son dönemde artan gazeteci tutuklamalarıyla ilgili görüşlerini de aktardı. Terör örgütleriyle ilişkilendirilen gazetecilerin ceplerinden silah yerine basın kartı çıktığını öne sürdü, “Biz normal bir gazeteciyle uğraşmayız. Böyle bir şeyimiz yok. Biz onlara bu tür şeyleri sorduğumuz zaman bize ne derler biliyor musunuz? Yargı var. Ama bizde de yargı var zaten. Yargı bu kararı veriyor zaten. Niye veriyor? Yazdığı yazısıyla. Siz kanlı terör örgütünü desteklerseniz kusura bakmayın bu yargı sizin hakkınızda bu kararı verir. Şu anda da yapılan budur. Öbür taraftan bakıyorsunuz aynen kanlı terör örgütündeki gibi o da silahlı olarak dolaşıyor. Aynen onlar gibi mücadelesini veriyor. Sıfatı ne? Üstünden bir tane de basın kartı çıkmış, bu! Bunlar kurtulmaya veya yargıdan sıyrılmaya vesile teşkil etmez. Kusura bakmayın bunlara yargı bakıyor. Biz bakmıyoruz. Yargı ne karar verirse bizim kabulümüzdür. Şu anda yapılan budur. Şimdi bütünüyle bu yapının sivil toplum kuruluşu, dini kuruluşu, ekonomik kuruluşu, eğitim kuruluşu, yargı kuruluşu terör faaliyetlerini örtmek içindir,” dedi.

"Suriye’de Esat yönetimini kabul etmiyoruz böyle bir devlet yok"

Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği Fırat Kalkanı operasyonu konusunda, "Size merkezi yönetimden bir davet geldi mi?" sorularıyla karşılaştıklarını belirterek, “Biz Suriye’deki Esat yönetimini muhatap kabul etmiyoruz. Böyle bir devlet yok. Biz sadece halkı muhatap kabul ediyoruz. Bizi Cerablus halkı davet etti. Rai halkı davet etti. Bizi şu anda El- Bab halkı davet etti. Biz onun için oralara gidiyoruz. Oralara biz Türk milletini yerleştirmeyeceğiz. Böyle bir şeyimiz yok. Bizim tek derdimiz var. Oralarda kim yaşıyor? Araplar, gelsin onlar orada yaşasın. İşte şimdi Cerablus’ta bunlar yaşanıyor,” dedi.

"Amerikan yönetiminin hep PYD ve YPG' yi desteklemesini anlamakta zorlanıyoruz"

Erdoğan, Suriye’de bir Kürt koridoruna asla Türkiye’nin izin vermeyeceğini belirterek “Biz Suriye'nin kuzeyinde bir terör bandının oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Şu anda attığımız adım, batıda Azaz ve Fırat arasındaki o koridoru bir terör koridoru olmaktan çıkartıp bir onu barış koridoru haline getirmektir. Bugüne kadar yaklaşık 900 kilometrekarelik bir alanı IŞİD ve PYD terör örgütlerinden temizleyerek Suriye halkı için güvenli hale getirdik. Şimdi El-Bab'a doğru operasyon genişliyor. Uzun süredir ülkemizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz, yavaş yavaş terör örgütlerinden temizlenen evlerine yurtlarına dönmeye başladılar. Acaba niye PYD ile YPG’yi destekliyorlar. Biz tabi Amerikan yönetiminin hep PYD ve YPG' yi desteklemesini anlamakta zorlanıyoruz,” dedi.

"Amerikalı dostlarımızla ortak bir anlayış birliğine varamıyoruz"

PYD ve YPG tarafından kontrol edilen bölgelerde etnik temizlik yapıldığı, insanların evlerinin, topraklarının, mallarının gasp edildiği, direnenlerin baskıya maruz kaldığı hatta katledildiği yönünde ciddi bilgiler geldiğini belirten Erdoğan, “Haseke'den batıya doğru... Bu durum, bölgede çok uzun yıllar sürecek sancılı ve kanlı bir dönemin altyapısının kurulmaya çalışıldığını işaret ediyor. Tabii biz güney sınırımız boyunca hangi örgüt tarafından olursa olsun bir terör koridorunun oluşturulmasına asla rıza göstermeyeceğiz. Hem kendi güvenliğimiz hem de Türkmen, Arap, Kürt, hangi etnik gruba mensup olursa olsun tüm kardeşlerimizin huzuru için buna müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda maalesef Amerikalı dostlarımızla ortak bir anlayış birliğine varamıyoruz. Amerika’dan istediğimiz herkese telkin ettiği değerleri hayata geçirmesi en azından bizim bunu hayata geçirmemize yardımcı olması," şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG