Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Rus Vatandaşı Petrol Ticareti Yapıyor’


Katar Üniversitesi'nden fahri doktora alan Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Katar Üniversitesi'nden fahri doktora alan Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’daki açıklamasında petrol satışıyla ilgili iddiaya değinerek, “Hem Rus vatandaşı ve aynı zamanda Suriyeli olan George Haswani, DAEŞ’ten petrolü alıp Suriye rejimine ve aynı zamanda farklı ülkelere satan kişidir. Bunlar belgelidir, şu anda listede vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Savunma Bakanlığı’nın kanıtlayacağını iddia ettiği IŞİD ile petrol ticaretine ilişkin kanıtlar boyutunda doğrudan yanıt vermedi. Ancak Katar’dan doğalgaz nakliyatı yapılacağını açıkladığı resmi ziyareti çerçevesinde, Erdoğan, Katar Üniversitesi’ndeki konuşmasında petrol ticareti iddialarına değindi.

Türkiye – Rusya ilişkinlerinde süreci tırmandırmak istemedikleri yönünde mesajlarını paylaşan Erdoğan, öncelikle ikili ilişkiler için “Türkiye, başından bu yana egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere müsamaha gösteremeyeceği noktasında açık ve net olmuştur. Bizim bu hadiseyi tırmandırma amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanallarının işletilerek, sağduyunun galip geleceğini umuyorum” diye konuştu.

Rusya’nın; Türkiye’nin haklı olduğunu tüm dünyanın kabul ettiği bir konuda verdiği orantısız tepkileri üzüntüyle takip ettiklerini söyleyen Erdoğan, bu tepkiler devam kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacaklarını ifade etti. Erdoğan, Rusya ile büyük gayretler sonunda tesis edilen iyi ilişkilerin irtifa kaybetmesine razı olmadıklarını ve Rusya’nın aklıselim çizgisine dönebileceğini belirterek, özetle şunları dile getirdi:

“DAEŞ terör örgütünün petrollerini Türkiye’nin satın aldığını söylemek gibi bir iftiranın içine girmek ve böyle bir iftirayı Türkiye’ye atma hakkına kimse sahip değildir. Türkiye bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir. Paris’te de söyledim; bu iftirayı atanlar bunu ispat etmek durumundadır. Bunu ispat ettikleri anda ben Cumhurbaşkanlığı koltuğunda bir dakika durmam. Ancak iftirayı atanlar da oturdukları koltukta durmamaları gerekir. Çünkü dürüst siyaset bunu gerektirir. Biz bugüne kadar böyle geldik.”

Ayrıca Türkiye’nin bugüne kadar petrol ve doğal gaz aldığı ülkeler olarak Rusya, Azerbaycan, İran, Kuzey Irak, Katar, Cezayir ve Nijerya’nın isimlerini sıralayan Erdoğan, “Bizim nereden ne aldığımız belli” tepkisini gösterdi.

IŞİD ile ticaret konusunda Rusya’ya karşı suçlamada bulunarak, bir Rus vatandaşını işaret eden Erdoğan, “Hem Rus vatandaşı ve aynı zamanda Suriyeli olan George Haswani DAEŞ’ten petrolü alıp Suriye rejimine ve aynı zamanda farklı ülkelere satan kişidir. Bunlar belgelidir, şu anda listede vardır” açıklamasını yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG