Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘OHAL Demokratikleşme Sürecini Hızlandıracak’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde cuntacılar tarafından bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’la meclisi gezen ve yıkım hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı, Olağanüstü Hal Yasası’nı geçiren milletvekillerine teşekkür etti.

Erdoğan, OHAL Yasası’nın Türkiye’de demokratikleşme sürecini hızlandırma adımı olduğunu söyledi: “Bunun içinde Kanun Hükmünde Kararname'lerle geçecek 3 aylık süreç var. Bu süreç çok önemli. Birileri bunu farklı yere çekme gayreti içinde. Eskiden OHAL ilan edildiği zaman vatandaş, marketleri bakkalları boşaltıp evine stok yapardı. Bu OHAL yasası alışılmışın dışında. Demokratikleşme sürecinin hızlandırılması adımıdır. Süratle yasaların çıkartılması ve TBMM'nin şu süreci iyi işletmesi ve bir an önce bu Fethullahçı terör örgütü ve diğer terör örgütlerinden bu kurumlarımızı temizleme operasyonun hızlandırılması olayıdır.”

“Milletin vergileriyle elde ettikleri helikopterleri millete karşı kullanan alçak, hain, namussuzlar”

Erdoğan, konuşmasının önemli bir bölümünü darbe girişiminden sorumlu tuttuğu FETÖ’ye (Fetullahçı Terör Örgütü) ayırdı. Cumhurbaşkanı kendilerini eğitimle uğraşan dini grup olarak gösteren çevrenin aslında devleti ele geçirmek istediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Ülkemizde bölücü terör örgütünü biliyorduk, DAİŞ'i biliyorduk, PYD'yi biliyorduk, bunları biliyorduk fakat tanımı farklıydı. Ne diyorlardı, bunlar aynı zamanda dini bir grup, eğitimle uğraşırlar. Bunların silahla işi yok. Bunların silahla olan işi diğerlerinden çok daha farklı şekildi. Bunlar bu milletin vermiş olduğu vergilerle elde ettikleri silahı, tüm uçaklarıyla, helikopterleriyle millete karşı kullanacak kadar alçak, hain namussuzlardır,” dedi.

“2. etabı 3. etabı gelecek geliyor deniyor, ne kadar etabınız varsa hep birlikte gelin”

Erdoğan, 15 Temmuz gecesi yaptığı “meydanlara gidin” çağrısını günlerdir “meydanları boş bırakmayın” diyerek yineliyor. TBMM’deki konuşmasında da bu çağrısını tekrar eden Erdoğan, Gülen yapılanmasının bir virüs gibi devlete yayıldığını belirti: “Bu öyle bir virüs ki, metastaz yapmış. Bunun tam manasıyla kazınması, bazen bu kazımalar bile yetmez. Hiç ummadığımız bir yerden tekrar üreyebilir. Bunlar takiyyeyi, çok başarılı yapıyorlar. Kendilerini çok iyi gizliyorlar, bunlar bukalemuna saygısızlık olur, ondan öteler. Birçok virüsler dolaşıyor. ‘İkinci etabı gelecek, üçüncü etabı gelecek’ deniyor . Ne kadar etabınız varsa hepsiyle birlikte gelin.”

“S&P haddini bil”

Cumhurbaşkanı, konuşmasının kayda değer bir bölümünü de ekonomiye ayırdı. Ekonominin çökeceği yönünde iddiaları kesin bir dille reddeden Erdoğan, Merkez Bankası’nın likidite sıkıntısı olmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatırken mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşürmesini de sert bir dille eleştirdi.

Erdoğan, “S&P ne yapıyor, Türkiye'nin yatırım noktasını düşürmeye çalışıyor. Biz senin üyen değiliz ki, bir defa sen haddini bil. Sen Türkiye'yle ilgili böyle bir açıklama yapma yetkisinde değilsin. Bunların derdi başka. Bunların yaptığı açıklamalar tamamen siyasidir. Türkiye düşmanlığından kaynaklanmaktadır. Halk arasında güzel tabirler vardır, ama yakışmaz bu çatı altında söylemek. Kimse bu açıklamaları kaale almasın, yatırımlarına devam etsin,” dedi.

“Yavuz Sultan Mehmet Köprüsü açılıyor, Kanal İstanbul ihale hazırlığı yapılıyor, dev yatırımlar devam edecek”

Darbe girişiminin ardından gelen olağanüstü hal ilanı ve S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi nedeniyle yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin azalmasından endişe ediliyor. Bu sorunun farkında olan Erdoğan, yatırımcılara “Sakın yatırımlarınızı askıya almayın, aynı kararlılıkla yolunuza devam edin” çağrısı yaptı.

Erdoğan, Türkiye’nin altyapı, üstyapı yatırımlarına ara vermeyeceğinin güvencesini de verdi.

“26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Mehmet Köprüsü'nü açacağız. Ardından 20 Aralık'ta boğazın altından ikinci bir geçiş, otomobillerin geçişi olacak, tünelin açılışını yapacağız. Kanal İstanbul'un ihale hazırlıkları yapılıyor. Bu dev yatırımları da yapacağız. Bazıları ‘Böyle dönemlerde finans sıkıntısı çekilir’ diyor. Türkiye böyle bir sıkıntıyı çekmeyecek. Türkiye bu süreç içinde Osmangazi Köprüsü'nün açılışını yaptı değil mi?”

“Faizleri düşürün”

Finans sektöründen faizlerinizi düşürmelerini isteyen Cumhurbaşkanı, “Bu millete bu vatana hizmet verecekseniz, düşürün. Biraz az kazanın. Yatırımcı sizin vereceğiniz ucuz krediyle çok daha farklı adımları atabilsin,” dedi.

Bu durumdan faydalanıp fiyat artışına gidenleri de uyaran Erdoğan, Batılı ülkelerden de darbe girişimini açık bir dille kınamalarını istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG