Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘IŞİD Masada’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi’nde, IŞİD'le mücadele konusunda “masaya koyacakları düşünceleri olacağını” söyledi.

Erdoğan CNN International'ın yaptığı söyleşide, IŞİD’in yanı sıra Türkiye’yi tehdit eden birçok terör örgütü bulunduğuna dikkat çekti. Tayyip Erdoğan, IŞİD ile ilgili yeni önerilerin işaretini vererek, “ortaya koyacak düşüncelerimiz olacak” dedi. Erdoğan, IŞİD ile birlikte PKK ve PYD’yi de gündeme getireceklerini belirtti. Tayyip Erdoğan, kolektif terörün gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti ve çalışma yemeklerinden birinin konusunun terör olacağını söyledi. Erdoğan, “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Bütün teröristler kötüdür. Bu anlayış ile DAEŞ’in ve uluslararası terörün üzerine gitmeye kararlıyız” diye konuştu.

Ankara, PKK ile bağlantılı PYD’yi “terörist” olarak görürken Washington daha farklı bir yaklaşım sergiliyor. PKK’yı “terör örgütü” olarak kabul eden Washington, PYD ve silahlı kolu YPG ile IŞİD’e karşı işbirliği yapıyor.

Güvenli Bölge

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın uzun bir süredir savunduğu, ancak uluslararası planda destek bulamadığı Suriye’nin kuzeyinde bir “güvenli bölge” oluşturulması konusunda, “Bugün hepsi olmaz diyor ama, yarın kabul edecekler” dedi. Erdoğan, havadan atılan silah ve mühimmatın yarısının IŞİD’e, yarısının da diğer terör örgütlerine gittiğini söyledi. Bu konularda uyarıda bulunduklarının altını çizen Erdoğan, G-20 toplantılarında bunların tekrar ele alınacağını kaydetti.

ABD “güvenli bölge” önerisine şimdiye dek destek vermedi.

‘Bir dram

Rusya’nın Suriye’de başlattığı hava saldırılarını Kremlin lideri Vladimir Putin ile etraflıca ve çeşitli vesilelerle ele aldıklarını belirten Erdoğan, istedikleri ilerlemeyi sağlayamadıklarını söyledi. Erdoğan, Irak ve Suriye’den Türkiye’ye giren 2,5 milyon kadar mülteci için Türkiye’nin şimdiye kadar 8,5 milyar dolar para harcadığını, Rusya’nın ise hassasiyet göstermediğini ve konuyu Putin ile yine görüşeceğini söyledi. Mülteci sorununu “bir dram” diye niteleyen Erdoğan, “Şu anda Batı dünyası ne yapıyor? Bunu sormak lazım. Biz kapıyı kapatmadık, ama Batı kapattı” dedi.

Dünyanın önde gelen liderlerini bir araya getirecek G-20 Zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’nın Belek beldesinde yapılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG