Erişilebilirlik

Erdoğan İdama Yeşil Işık Yaktı


15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası birçok gösteride dile getirilen “idamın geri getirilmesi talebi”neCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeşil ışık yaktı. CNN International’a mülakat veren Cumhurbaşkanı, parlamentonun idam kararını TBMM’den çıkarması halinde onaylayacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bu talebi hükümetimiz asla reddetmez. Ama bunun karara dönüşmesi nerede olacaktır? Parlamentoda olacaktır. Dolayısıyla liderler parlamentoda bunu konuşmak suretiyle gündemlerine almaları üzerine ben cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak bu kararı onaylarım” dedi.

Ali Hacıibrahimoğlu: 'Yasalar geriye dönük olarak işletilemez'

Ancak hukukçular Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasa değişikliğine giderek idam cezasını geri getirmesi halinde bile bu cezanın geçmiş suçlara uygulanamayacağını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Hacıibrahimoğlu, “Yasa, ancak çıkarıldığı günden sonraki suçlar için uygulanabilir. Bu eğer 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne katılanlar için yapılmak isteniyorsa bu mümkün değil. Zira Ceza Kanunu’na göre, geriye dönük olarak ceza uygulanamaz. Bu yapılırsa yalnız Anayasa’ya değil aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına ve evrensel hukuk kurallarına da aykırı davranılmış olur” dedi.

MHP: 'İdam teklifini karşılıksız bırakmayız'

İdam cezasının geri getirilmesine en sıcak bakan parti, Milliyetçi Hareket Partisi.

2007 yılında terör olaylarının artması üzerinde “al sana ip as” diyerek o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen MHP lideri Devlet Bahçeli bu konu üzerinde henüz konuşmasa da MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, partisinin bu teklifi karşılıksız bırakmayacağını söyledi.

Akçay, kanun çıkmadan işlenen suçlarla ilgili ne yapılması gerektiği üzerinde hukukçuların çalışması gerektiğini belirtti.

İdamın tüm terör suçları kapsamasını isteyen MHP Grup Başkan Vekili, “Vatan hainleri, teröristler idam cezasının olmayışından cüret bulmuşlardır. İdam cezasının tekrar geri getirilmesi için TBMM’ye kanun teklifiyle gelirse bugüne kadar idamın kaldırılmasına tek karşı çıkan MHP, elbette aziz milletimizle oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır. Bu konuda yalnız hamaset yapılmasın” dedi.

Kılıçdaroğlu: 'Bir getirsinler bakalım'

Ana muhalefet partisi CHP ise durumun netleşmesini bekliyor.

Demokrasi üzerindeki her türlü vesayete karşı çıktıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu idam düzenlemesi hakkında “bir getirsinler bakalım” yorumunu yaptı.

Ancak parti içindeki birçok yeni ve eski milletvekili bu durumdan rahatsız. Eski İstanbul milletvekili Melda Onur, “İdamdan yana olanların darbecilerden farkı yok” derken CHP Eski TBMM Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, twitter hesabından yaptığı açıklamada darbeye teşebbüs edenler için idam tartışması yapmanın halkı kandırmaktan başka bir amaç taşımadığını söyledi.

İnce: 'İdam geri getirilirse AB ve NATO üyeliğimiz tartışmaya açılır'

Hukukçuların görüşlerine katılan Muharrem İnce, “Suçun işlendiği tarihte idam cezası olmadığı için siz şimdi idam cezası getirseniz de geriye dönük uygulayamazsınız. Bu evrensel bir hukuk kuralıdır. Ben uygularım derseniz dünyada yapayalnız kalırsınız. NATO üyeliğimiz, AB üyelik hedefimiz, uluslararası yükümlülüklerimiz tartışmaya açılır. Bu ülkeyi yönetenlerin bunları bilmemesi mümkün değil. Ey halkım darbeye, darbecilere sonuna kadar karşı çık ama bunu yeme, kandırılma” dedi.

Demirtaş: 'İdam oylaması yapılırsa kararımız hayır olacaktır'

HDP de idama karşı çıkıyor. Bugün partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş da Muharrem İnce gibi hukukun geriye doğru işletilemeyeceğinin altını çizdi.

Demirtaş, “Bunlar şu anda kamuoyunun gazını almaya dönük çağrılar olarak değerlendiriliyor. Meclis’in bu düzenlemeyi getirmesi olamaz. İdam cezası gelse dahi geriye doğru uygulanamaz. Bugün gelecek olsa bile bundan sonraki suçlar için gelir. İdam edeceğiz üzerinden tartışma yaratıyorlar da bunun mümkün olmadığın iyi biliyorlar. Oylama olursa kararımız ‘hayır’ olacaktır” dedi.

Bu arada idam cezasının geri gelmesini isteyenler Fethullah Gülen’i dar ağacında sembolize eden maketleri sergilemeyi sürdürüyor. Sakarya ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sonra bu akşam da “Gülen’e idam” sloganları atan bir grup Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda Gülen’in maketini sallandırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG