Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı İnşa Edeceğiz’


2013 yılında Gezi olaylarını tetikleyen, Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden inşa edilmesi projesi bir kez daha gündeme geldi. İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılan “Antik Çağdan 21. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi Eseri” toplantısında konuşan Erdoğan, Topçu Kışlası’nın kesinlikle inşa edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, ”Ben sayın başkanıma söylüyorum 'cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Ve cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi. Bak bugün burada yine söylüyorum; Taksim'deki Gezi Parkı, oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardı, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız” dedi.

Daha önce kışlanın alışveriş merkezi olması söz konusuyken Cumhurbaşkanı’nın bugünkü konuşmasına bakılırsa bu kez şehir müzesi ya da tarih müzesi haline getirilmesi planlanıyor.

‘Su makseminin olduğu yere selatin cami yerleştirmek lazım’

Erdoğan’ın Taksim’le ilgili düşüncesi Topçu Kışlası’nın yeniden inşasıyla sınırlı değil. Cumhurbaşkanı, yıllardır gündeme gelen Taksim Cami’nin yapılacağını Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılacağını söyledi.

"Maksemin olduğu yere de inşallah, Taksim Meydan'ın ihtiyacı var, orada bir selatin cami oraya yerleşmesi lazım. Bunların projesi falan her şeyi hazır. Bir diğeri de AKM... AKM ilgili de ön hazırlıklar, proje her şey var. Daha güzeli de yapılabilir. Arkada devasa bir yer var. Oraya gerçekten dev bir opera binasını da oraya yerleştirmek suretiyle bizim sanat anlayışımız bu bunu da görün demek lazım. Şu andaki bina zaten depreme dayanıklı değil. O yönden sıkıntısı var, gitti gider.”

‘Gümüşsuyu Caddesi yeraltına alınıp Taşkışla’ya bağlanacak’

Taksim’i yayalaştırma projesi kapsamında Gümüşsuyu’ndan gelen yolun yer altına alınması konusunu da gündeme getiren Cumhurbaşkanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ı cesaretli davranmaya davet etti.

“Taksim Meydanı'nı bu hale getirmemiz lazım. Onun için de cesaret. Kültür Bakanımız, Belediye Başkanımız burada; Cumhurbaşkanı olarak ben de buradayım. Başbakanımız zaten 'evet' dedi. Adımı atacağız biran önce yürüyeceğiz. Şunlar şöyle demiş bunlar böyle. Bırakın millet ne diyor biz ona bakalım. Dünyada her ülke bu tür meydanlarla anılır. Bizim doğru dürüst bir meydanımız yok."

Eyüp Muhçu: ‘Gezi Parkı projelerindeki mahkeme kararlarının iptali için yüksek yargıya baskı yapılıyor’

Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’na karşı oluşturulan Taksim Dayanışması’nın bileşenlerinden Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, kışlanın yapılmasını engelleyen mahkeme kararlarının ortadan kaldırılması için yüksek yargıya baskı yapıldığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Muhçu, “Söz konusu projelerin uygulanmasını engelleyen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının iptali için yüksek yargı nezdinde uzun süredir baskı ve operasyon süreçleri devam ediyor. Cumhurbaşkanı; Anayasa’yı hukuku, bilimi tanımadığını toplumsal duyarlılıklarını yok saydığını bir kez daha ortaya koydu. 2013 yılında 13 Haziran’ı 14 Haziran’a bağlayan gece kendisiyle yapılan görüşmede hukuka saygılı olacağını söylemişti. Ama hala yargı kararlarını ortadan kaldırmaya çalışıyor” dedi.

‘Bu meydan okuma yeni bir sürecin habercisi’

Mimarlar Odası Genel Başkanı'na göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan konjonktürün yarattığı avantajı kullanarak gerilim politikalarını sürdürmek istiyor.

“Cumhurbaşkanı’nın Gezi parkı üzerinde yeniden toplumsal meydan okuma yolunu tercih etmesi gelinen aşamada yeni bir sürecin habercisi olarak değerlendirmeli. Gerilim politikaları belli bir süre iktidarda varlığını sürdürse dahi bu politikalar sürdürülebilir olamaz. Gezi Parkı’na yeniden topçu kışlası yapılmasına karşı milyonlar meydanlara sokaklara çıkıp açık tavır koymuşlardı. Bu yeniden gündeme gelirse toplum buna sessiz kalmayacaktır. Bugünkü konjonktürel koşullardan yola çıkıyor ama bu yanıltıcı.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG