Erişilebilirlik

Erdoğan Dokunulmazlıkların Tartışılmasında Kararlı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığını Meclis’e getirmekte kararlı.

Başbakan Erdoğan, bu konuda hazırlanan Başbakanlık Tezkeresi hakkında ''Türkiye'de milletvekili olarak dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle ülkenin refahına, huzuruna kastedenlere, adeta teröre teşvik edenlere, 'silahlanın' çağrısında bulunanlara karşı da herhalde milletin vekilleri olarak bizim de yapmamız gerekenler vardır, milletimizin de bizden beklentileri vardır. Bu konuda bizler de AK Parti Grubu olarak bu fezlekeler üzerinde çalışmalarımızı yapmak suretiyle kararımızı verir, atmamız gereken adımı atarız'' dedi.

Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan’dan farklı düşünüyor. Gül, TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında bu farkı “Ülkemiz ve milletimizin karşılaştığı bütün sorunların çözüm yeri Yüce Meclis’tir. Ülkemizdeki bütün fikir ve renklerin burada temsili önemlidir. Meclis kompozisyonunda meydana gelebilecek her türlü noksanlık, geçmişte yapılanları tekrar etmekten ve çok ihtiyacımız olan çözümleri daha da ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır” diyerek dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki tavrını belirginleştirmişti.

Gül tavrının arkasında duruyor

Gül’e dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik fezleke hazırlanması hakkında görüşü sorulduğunda Meclis konuşmasına atıfta bulundu ve ''bunlar Meclis'e gelir, Meclis'te tabii komisyonlarda konuşulacak, herhalde tartışılacaktır. Ama ben fikirlerimi Meclis'te gayet açık bir şekilde söylemiştim'' diyerek aynı görüşte ısrarını sürdürdü.

Peki bu tutum Başbakan’la arasında bir farklı olduğunu göstermiyor mu? Başbakan Erdoğan’a göre, göstermiyor. Çünkü “tezkere konusunda Cumhurbaşkanı’yla aranızda fikir ayrılığı var mı?” diye sorulan Erdoğan, bugün bu soruya ''konuları saptırmayalım. Farklı konu, farklı konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının neyi hedeflediği bellidir, benim yaptığım açıklamanın da neyi hedeflediği bellidir'' yantını verdi.

Kışanak: Fezleke siyasi operasyon olur biz de siyasi yanıt veririz

BDP cephesi durumu şimdilik izliyor.

Bugün gazetecilerin soruları üzerine kısa bir değerlendirme yapan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak’a göre, fezleke Meclis’e gelirse bu siyasi operasyon anlamına gelir. Kışanak şöyle konuştu:

“Biz zamanı geldiğinde eğer kendileri böyle bir yolu tercih ederlerse ne söyleyeceğimizi biliriz, o zaman konuşuruz. Şimdi konuşmayı gerekli ve faydalı görmüyoruz. Türkiye'nin bu konuyu tartışmada hiçbir çıkarı, faydası yoktur. Sorunlarımızı çözme konusunda işe yarayacak yol ve yöntem değildir. Ancak buna rağmen ısrar ederlerse kendileri bilir. Biz de zamanı geldiğinde gerekli değerlendirmeyi yaparız. Böyle bir durum olursa bu siyasi bir operasyon olur, biz de buna siyasi bir yanıt vermeyi biliriz.''

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç da, ana muhalefet partisinin milletvekili dokunulmazlığının kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılmasındaki tavrını koruduğunu söyledi.

TÜSİAD dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı

Dokunulmazlık TÜSİAD’ın da gündeminde.

Başkan Yardımcısı Haluk Dinçer, “dokunulmazlıkların kaldırılmasının Türkiye'nin önündeki büyük sorunları aşmada fayda sağlamayacağı düşüncesindeyiz. Şu aşamada bir zorluk yaratacağı düşüncesindeyiz'' diyerek Türkiye’nin en etkin işveren örgütünün tavrını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG