Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Batıya ve Medyaya 'Terör' Eleştirisi


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam Kültür Merkezi Açılışındaki Konuşması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:17 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin son gününde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Maryland eyaletinde yaptırdığı kültür merkezi ve caminin açılışını yaptı. Erdoğan, konuşmasında terör olaylarına vurgu yaptı, cemaat ve Türk medyasını eleştirdi.

ABD’nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

Lanham’daki Amerika Diyanet Merkezi’nde Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindekilerle kurdele keserek, caminin açılışını yaptı.

Kurdele merasiminden önce Türk Amerikan toplumuna seslenen Erdoğan’ın gündeminde terör vardı. Yağmurlu havaya rağmen yüzlerce Türk’ün ilgi gösterdiği açılışta Erdoğan, ABD'de Müslümanlar’a karşı hoşgörüsüzlüğün ve ön yargının yükselişte olduğunu söyledi.

“ABD'de yaşayan her Müslüman'ın, 11 Eylül saldırılarının ardından ülkeye hakim olan olumsuz havayı dağıtmak için çalıştığını çok iyi biliyorum” diyen Cumhurbaşkanı, bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlar’a fatura edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

‘Biz dayanışmaya, paylaşmaya hazırız’

Erdoğan, ”Şu anda Brüksel'de terör var, Paris'te terör var, unutmayın Türkiye'de terör, bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var, Lahor'da bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var. Lütfen bunları görelim. Biz 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Teröre verdiğimiz kurban sayısı 40 bini buldu’’ dedi ve Belçika yönetimini eleştirdi. Cumhurbaşkanı, “Geçenlerde Brüksel olayının faili kendilerine haber verdiğimiz bir teröristti, Belçika yönetimine bunu bildirdik. Belçika yönetimi 'Bunun dosyasında herhangi bir şey yok' dedi ve bomba patladı. Kim samimi? Biz dürüstüz, biz dayanışmaya, paylaşmaya hazırız’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’da devam eden başkanlık yarışında bazı adayların Müslümanlara yönelik görüşlerini hayretle ve şaşkınlıkla izlediğini söyledi ve Müslümanların bu ülkenin asli unsurları arasında yer aldığının altını çizdi.

‘Brookings önünde terör örgütleri vardı’

Erdoğan, geçen Perşembe konuşma yaptığı Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nün önünde çıkan olaylarla ilgili de PKK, ASALA ve Fethullah Gülen cemaatinin medya organlarını işaret etti.

Cumhurbaşkanı, "Biz bu önyargıları kırmaya çalışırken ne yazık ki Müslüman kimliğiyle hareket eden gözü dönmüş bazı gruplar söylemleri ve tavırlarıyla adeta İslam karşıtı kesimlere hizmet ediyorlar. Bunların başında DAİŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab gibi örgütler yer alıyor. Ülkemizdeyse PKK, DHKP-C, Suriye'nin kuzeyinde PYD, YPG gibi terör örgütleri var. Ama bir de ne yazık ki dindar görünmek suretiyle bir adım daha var ki bu, beni en çok üzen olaydır. Brookings Enstitüsü'nde vereceğim konferans öncesinde terör örgütleriyle legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren paralel devlet yapısının temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye'deki terör örgütleri değil Ermeni Asala örgütü de oradaydı, bunlar da oradaydı’’ dedi.

Türk basınını eleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan ile Azerbaycan sınırında çatışmalar üzerinden Türk medyasını da eleştirdi.

Erdoğan’ın, "Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde gözyaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu gözyaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmedim, benim polisim, köy korucum oralarda, Güneydoğu'da, Doğu'da huzuru sağlayabilmek uğruna canlarını vermek... Hiç, onu bir kenara koyuyor... bu şekilde koşuyor. Ama bakın bazıları öyle başlıklar atıyorlar ki hakikaten biz hangi ülkenin evladıyız, bunlar hangi ülkenin evladı? diye, bu soruyu sormaktan geri duramıyorsunuz’’ sözleri alkış aldı.

Erdoğan daha sonra camiye geçti ve kültür merkezindeki diğer birimleri gezdi. 16. yüzyıl Osmanlı mimarisine uygun inşa edilen yapı aynı zamanda ABD'deki iki minareli tek cami.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG