Erişilebilirlik

Biden Erdoğan'dan Özür Diledi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Yardımcısı Biden'la en son geçen hafta New York'taki BM Genel Kurul toplantıları sırasında görüşmüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Yardımcısı Biden'la en son geçen hafta New York'taki BM Genel Kurul toplantıları sırasında görüşmüştü

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi'nde bir süre önce yaptığı konuşmadan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür diledi.

Biden'ın ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Yardımcısı, Türkiye ya da diğer Müttefikler'le bölgedeki ortakların, kasıtlı olarak IŞİD'le Suriye'deki diğer aşırı grupların büyümesine malzeme ve kolaylık sağladığı imasından dolayı özür diledi" deniyor.

Açıklamada ayrıca Başkan Yardımcısı Biden'ın "Amerika, Türkiye de dahil, Müttefiklerimiz ve ortaklarımızın IŞİD belasıyla mücadelede gösterdiği kararlılığa ve yaptığı fedakarlıklara büyük değer veriyor" dediği belirtiliyor.

Yazılı açıklamada, iki liderin Türkiye'nin Amerika'yla IŞİD'le mücadelede yakından çalışmanın önemini yeniden vurguladığı da kaydediliyor.

Biden’ın Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’yle ilgili sarf ettiği sözler, Ankara’da tepki çekmişti. Biden, IŞİD’e ilişkin Amerikan politikasını anlatırken ‘Bizim en büyük sorunumuz bölgedeki müttefiklerimizdi. Türkler, Suudiler, Birleşik Arap Emirlikleri, Esat’ı devirmeye o kadar kararlıydılar ki, temelde taşeronlar vasıtasıyla Sünni-Şii savaşına giriştiler. Ne yaptılar? Yüz milyonlarca dolar para ve binlerce ton silahı, Esat’a karşı savaşan herkese akıttılar. Ama desteklenenler El Nusra, El Kaide, dünyanın farklı yerlerinden gelen aşırılıkçı, cihatçı unsurlardı’ dedi.

Erdoğan tepki göstermişti

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asıl rahatsız olduğu sözler bunlar değildi. Konuşmasında Erdoğan’la yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Biden’ın “Eski dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan bana ‘siz haklıydınız. Biz çok kimsenin geçişine (Suriye’ye) izin verdik’ dedi ve şimdi sınırlarını kapatmaya çalışıyorlar” demesi Türkiye 1 numarasını Biden’la köprüleri atma noktasına getirdi.

Erdoğan: ‘IŞİD terör örgütüne en ufak yardımımız olmadı’

Bayram namazını Sultanahmet Camii’nde kılan Erdoğan, gazetecilerin Biden’ın sözlerini hatırlatması üzerine, “Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır, bir. İki, bir defa Türkiye, ki o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım ve bu dönemde de yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütü diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer, ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez’ dedi.

Erdoğan: ‘Biden’ın açıklamalarını esefle karşıladım’

Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetinin sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı, 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasaklandığını bin kişinin de sınır dışı edildiğini söyledi. Fransa'nın “bin savaşçı orada”, İngiltere'nin e "600 savaşçı orada" açıklaması yaptığını anımsatan Erdoğan, "Bunları kendileri söylediği halde Türkiye'yi bu tür bir suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey. Esefle karşıladım. En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığımız görüşmede de asla kendilerine bu noktada ‘Biz yanlış yaptık. Bizim böyle bir duruşumuz oldu. Orada siz haklıydınız' asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden eğer Harvard'ta böyle bir şey söylediyse, bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir” diye konuştu.

Davutoğlu: ‘Yabancı savaşçılar konusunda Türkiye hep engelleyici oldu’

Konuyla bir başka açıklama ise yine bayram namazı çıkışı Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Fatih Camii’nden çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Biden’ın eleştirilerini kabul etmenin imkansız olduğunu söyledi.

Türkiye başbakanı, “Sünni, Şii, Nusayri, Hristiyan, Arap, Kürt, Türkmen, Yezidi Suriye ve Irak'tan gelen bütün bu misafirleri ağırlarken, hiç kimsenin Türkiye'yi eleştirme hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Bunu ifade etmek isterim. Kim olursa olsun, bunu ifade etmek bizim bir görevimizdir. Ayrıca yabancı savaşçılar konusunda Türkiye her zaman engelleyici tutumunu sürdürmüştür. Esas burada tarihi sorumluluğa sahip olan ülkeler BM Güvenlik Konseyi'nde dört yıldır bir halkın çektiği ıstıraba bu kadar sessiz kalan G5 ülkeleridir. Biraz önce burada Suriyeli belki yüzlerce Müslüman önümüzden geçti, çocuklar kucakladı, hepsi Türkiye'ye teşekkür ettiler” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG