Erişilebilirlik

Erdoğan Berlin Büyükelçiliği'nin Yeni Binasının Açılışını Yaptı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük diplomatik misyonu Berlin Büyükelçiliği Kançılaryası’nı hizmete açtı.

Aralarında Türkiye’den çok sayıda bakan ve milletvekilinin yanı sıra, Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin de bulunduğu ve toplam 1500’ün üzerinde konuğun katıldığı açılışta konuşma yapan Erdoğan, Türkiye’nin en büyük diplomatik temsilciliğinin Almanya’da açılmasının iki ülke arasındaki sıkı ilişkilerin simgesi olduğunu söyledi.

Almanya ile Türkiye’nin 250 yıldır dostluk ve barış üzerine kurulu bir ilişkisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Berlin’in Türkiye’nin AB sürecine katkısının önemine vurgu yaptı. AB’yi ‘barış ve refah projesi’ olarak tanımlayan başbakan, Türkiye'nin AB üyeliği düşüncesinden vazgeçmediğini de bildirdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanarak büyük hasar gören ve 1945 yılında kapatılan eski büyükelçilik binasının bulunduğu aynı alana yapılan yeni büyükelçilik binasının yaklaşık 30 milyon Euro’ya mal oldu.

Berlin'deki yeni büyükelçilik binası
Berlin'deki yeni büyükelçilik binası
Osmanlı döneminde aynı yerde 1918 yılında açılan ilk büyükelçilik, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bombalanarak yıkıldı. Savaş sonrası Almanya’nın başkentinin Bonn olmasıyla Türkiye’nin o zamanki büyükelçiliği de burada hizmet verdi.
Federal hükümetin 1999 yılında Berlin’e taşınmasıyla Türkiye’nin Büyükelçiliği de aynı yıl Berlin’e taşındı ve geride kalan yıllarda kiralık bir binada hizmet verdi. 24 ayda inşa edilen ve ana giriş kapısı, Bonn’daki elçilik binasının kapısındaki bakırlar kullanılarak yapılan yeni bina toplam 6 bin metre kare kullanım alanına sahip.

Türkiye’nin Doğu ile Batı arasındaki konumunu sembolize eden mimaride iki ayrı bloktan oluşan binaları iki köprü birleştiriyor. Duvarlarında ve camlarında Selçuklu desenlerinin ağır bastığı kançılaryada yine Bonn Büyükelçiliği’nden getirilen ve Bedri Rahmi’nin eseri olan dokuz parçadan oluşan bir vitray çalışmasının yanı sıra çok sayıda çağdaş Türk ressamının eseri de yer alıyor. Büyükelçilik’de 800 kişilik balo ve 110 kişilik konferans salonu da bulunuyor.

Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın, bu sabah Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya gelmesi planlanıyor. Alman Başbakanlığı tarafından Erdoğan-Merkel zirvesinin bir saat olarak planlandığı ve iki liderin daha sonra ortak basın toplantısı yapacakları açıklandı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Linki indirmek için

Buluşmada masaya yatırılacak konuların Almanya-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin AB ile durma noktasına gelen müzakerelerin yanısıra, ağırlıklı olarak Suriye’deki gelişmeler ve PKK’ya karşı ortak mücadele olması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan Almanya'nın PKK'ya karşı istenen düzeyde işbirliğini yapmadığını düşünüyor. Nitekim, Erdoğan geçen Eylül ayında Almanya’ya yönelik sert eleştirilerde bulunarak ülkeyi Türkiye’deki terör sorununun çözülmesini istemeyen ülkelerden biri olarak tanımlamıştı.

Bu arada Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun organizasyonu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu Erdoğan’ın ziyaretini protesto etmeyi planlıyor. Söz konusu örgütler, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de Alevilere yönelik ayrımcı ve baskıcı politikalar izlediğini öne sürüyor. Protesto mitingine Sol Parti ve Yeşiller Partisi de destek veriyor.
XS
SM
MD
LG