Erişilebilirlik

Erdoğan: 'ABD’nin YPG Desteği Sürerse Kendi Göbeğimizi Kendimiz Keseriz'


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 25 Nisan’da Suriye’nin kuzeyindeki Karaçok ve Irak’ın kuzeyindeki Sincar bölgelerine düzenlediği hava harekatı sonrası ABD askerlerinin arka arkaya YPG askerleriyle birlikte verdiği görüntüler Ankara’daki rahatsızlığı arttırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Atlantic Council toplantısında ve dün TÜMSİAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmalarda bu konudaki tepkisini dile getirdi.

Ancak Erdoğan’ın tepkilerinin ABD tarafında pek bir karşılık bulmadığı açık.

Zira son yirmi dört saatte hem bir ABD askerinin bir YPG askeriyle birlikte Türkiye sınırında nöbet tuttuğu fotoğraf hem de Türkiye’nin hava saldırısında öldürülen YPG’lilerin cenaze törenine ABD askerlerinin katıldığını gösteren görüntüler uluslararası haber ajansları tarafından servis edildi.

Erdoğan: YPG konvoyunda ABD bayrağı dalgalanması bizi üzmüştür

ABD askerlerinin YPG’lilerle yakın ilişkisi bugün Hindistan’a yapacağı resmi ziyaret öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu.

Erdoğan, “Ne yazık ki pek çok ülke bayraklarının, ülke de demeyeceğim YPG terör örgütünün paçavralarının olduğu bir konvoy içinde ABD bayraklarının dalgalanması bizleri üzmüştür. Bunları 16 Mayıs'ta da Sayın Başkan’a ‘buyrun’ diyeceğiz, göstereceğiz. Madem ki uluslararası teröre ortak olarak karşıyız, o zaman ‘bu durum nedir’ diye kendilerine bunu göstereceğiz. Terörle mücadele ortak bir platformda yürümezse, bugün bize yarın bir başkasına olacaktır. Bu geleneğin, buna gelenek diyorum çünkü Sayın Obama döneminde başlayan süreç hala devam ediyor. Bunun artık noktalanması lazım” dedi.

Erdoğan: Bir gece ansızın gelebiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiğin desteğin sona ermemesi halinde “hem bölgedeki sıkıntı devam edecektir hem kendileri rahatsız olacak hem de stratejik müttefikler olarak biz ciddi manada rahatsız olacağız” diyerek Türkiye’nin yeni sınır ötesi operasyonlar yapabileceğinin sinyalini verdi:

“O zaman biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu ifademi tekrarlıyorum. Karaçok'ta ne olduysa, Sincar'da ne olduysa devam etmek durumunda kalacağız. Bir gece ansızın gelebiliriz derken bunu kast ediyorum. Biz de her an buralara gelebiliriz. Biz endişe ile yaşamaktansa onlar korkuyla yaşasınlar.”

Star yazarı Çakırgil: Türkiye boynuna geçirilmek istenen kemendi sessizce karşılamamakta kararlı

Hükümete yakın Star gazetesinin yazarlarından Selahaddin Çakırgil, Erdoğan’ın bu sözlerinin “Türkiye için bıçağın kemiğe dayandığı hassas bir noktaya geldi” şeklinde anlaşılması gerektiği görüşünde.

Çakırgil bugün yayınlanan yazısında, “Bugün Türkiye, seyirci kalması halinde daha ağır tehlikelerle karşılaşacağının idraki içinde, kararlı bir şekilde, müdahale etmenin bedellerini de göz önüne alan bir kararlılık içinde. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözü, kenarından geçilecek, önemsenmeyecek bir söz olarak görülemez. Amerika, Rusya ve diğer emperyal güçler, ortaya çıkan bu kararlı durum karşısında elbette, PKK, PYD ve YPG gibi vs. terör örgütlerinden ayrı olarak, bazı bölge devletlerini de devreye sokmak isteyip bölgeyi daha bir karıştırdıktan sonra, sahneye ‘kurtarıcı’ olarak çıkmak isteyeceklerdir, elbette.

Ancak, Türkiye de, boynuna geçirilmek istenen kemendi sessizce karşılamamakta kararlı olduğunu ortaya koymaktadır” yorumunda bulundu.

Anadolu Ajansı: ABD PYD/PKK ortaklığıyla NATO anlaşmasını ihlal ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye yönelik arka arkaya eleştirilerin ardından Anadolu Ajansı da bugün servis ettiği bir haberinde “ABD, PYD/PKK ortaklığıyla NATO anlaşmasını ihlal ediyor” yorumunda bulundu.

“NATO anlaşması, ABD ve Türkiye gibi müttefiklere birbirinin güvenliğini güçlendirme sorumluluğu getiriyor” diyen Anadolu Ajansı, Levent Tok imzalı haberinde “ABD ise PKK’nın Suriye'nin beşte birine yayılıp, Türkiye'ye karşı büyük bir tehdide dönüşmesine neden oldu. Anlaşma, üyelerine saldırıya uğrayan müttefiklerine yardım yükümlülüğü getirirken, PKK, NATO üyesi Türkiye’ye, yine NATO üyesi ABD'den aldığı silahlarla saldırıyor. Türkiye'nin 26 Nisan'da Suriye'nin Karaçok ve Irak'ın Sincar bölgesindeki PKK hedeflerini vurmasının ardından, terör örgütünün sınır hattındaki TSK unsurlarını hedef alan saldırılarında Amerikan yapımı TOW füzesi kullandığı ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG