Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Kıbrıs Uyarısına AB ve Rumlar'dan Tepki


Erdoğan'ın Kıbrıs Uyarısına AB ve Rumlar'dan Tepki
Erdoğan'ın Kıbrıs Uyarısına AB ve Rumlar'dan Tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rum Kesimi'nin dönem başkanlığı süresince müzakerelerin dondurulacağını söylemesi tepki yarattı.

Başbakan, Kıbrıs’ın Temmuz 2012’de başlayacak Avrupa Birliği Başkanlığı döneminde Türkiye’nin Rum yönetimiyle masaya oturmayacağını belirtmiş ve "Tanımadığımız bir ülkeyle görüşmeyiz" demişti.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum basını Erdoğan’ın sözlerine geniş yer verdi. Yayınlanan haber ve yorumlara göre, Rumlar, seçimi yeniden kazanan Erdoğan’ın, daha ılımlı bir politika izleyerek Kıbrıs sorununu çözmek isteyeceğine inanıyorlardı.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Başbakan Erdoğan tutumunu değiştirmediği sürece barış sürecinde ilerleme şansı olmadığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye İşleri Sözcüsü Richard Howitt de başbakanın tehdidinin ters tepebileceğini söyledi. Howitt’e göre Erdoğan’ın sert sözleri en çok Türkiye karşıtlarının işine yarayacak, Türkiye’nin AB’ye girmesini istemeyenlerin ekmeğine yağ sürecek.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü de Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi ve ''Türkiye Avrupa klübüne üye olmak istiyorsa oyunu onun kurallarına göre oynamalıdır” dedi.

Yabancı gözlemcilere göre ekonomik büyüme hızı ve Ortadoğu’da giderek artan nüfuz ve itibarından cesaret alan Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başka ülkeler tarafından da tanınması için yeni girişimlerde bulunması mümkün.

XS
SM
MD
LG