Erişilebilirlik

Erdoğan-Sarkisyan Görüşmesi 1,5 Saat Sürdü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Washington’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la görüştü.

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin yapılacağı Konferans Merkezi’nde gerçekleşen görüşme bir buçuk saat sürdü. Görüşmede, iki ülke dışişleri bakanlarının bir dizi çalışma yapmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Başkan Obama da önümüzdeki saatlerde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la bir görüşme yapacak.

Başbakan Erdoğan görüşmeden sonra Washington yakınlarındaki George Mason Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Erdoğan, “Türkiye olarak yüzümüz Batı’ya dönük, ancak sırtımız Doğu’ya dönük değildir,” dedi.

Başbakan, Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun ve başka parlamentoların soykırım iddialarıyla ilgili tasarılar geçirmesini eleştirerek, “Tarih parlamentolarda yazılmaz ve yargılanmaz, tarihin gerçekleri üniversiteler, ilim yuvalarıdır” dedi. Erdoğan, “1915 olaylarının soykırım olarak gösterilmesini adaletsizlik olarak değerlendiriyor ve reddediyoruz,” diye konuştu. Erdoğan, parlamentolarda alınan kararların Ermenistan’ın yararına olmayacağını söyledi.

"İran’la Batı Arasındaki Sorunları Çözmek İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor"


Erdoğan bir başka soru üzerine de “Biz İran dahil bölgemizde hiçbir ülkede nükleer silah bulunmasını istemiyoruz. Nükleer silahların dünyada yayılmasına karşıyız,” diye konuştu. İranlı yetkililerin İran’ın barışçı kullanım için nükleer enerji geliştirdiğini söylediklerini hatırlatan Erdoğan, “İran’la Batı arasındaki sorunları çözmek için çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bölgede uluslararası nükleer anlaşmaları imzalamamış ülkeler var ve bunların anlaşmalara uyması gerekmediği için rahatsızlık duyuyoruz,” diye konuştu. Erdoğan’ın bu sözleriyle İsrail’i kastettiği biliniyor.

Bölgesel sorunların kaldırılması için çalıştığını belirten Erdoğan, herkesin barış içinde yaşamasını sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Erdoğan, “Biz adalet ve barış üzerine kurulu bir dünya istiyoruz,” dedi.

Başbakan Erdoğan öğleden sonra ve yarın Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacak. Türkiye'yi Başbakan Erdoğan'ın temsil edeceği zirvede Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik ediyor.

Başbakan Erdoğan’la Başkan Obama arasındaki görüşmeyse yarın gerçekleşecek. Görüşmede Irak, Ermenistan, İran, Afganistan ve nükleer güvenlik gibi konuların ele alınması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG