Erişilebilirlik

Erdoğan İran ile Ticareti Üç Katına Çıkartmak İstiyor


Erdoğan İran ile Ticareti Üç Katına Çıkartmak İstiyor
Erdoğan İran ile Ticareti Üç Katına Çıkartmak İstiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile ticareti önümüzdeki beş yıl içinde üç katına çıkarmak istediğini açıkladı.

İstanbul’daki Türk-İran iş forumunda konuşan Erdoğan ikili ticaret hacmini yılda 10 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkaracak bir tercihli ticaret anlaşması yapmayı planladığını belirtti.

Erdoğan açıklaması, BM’in nükleer programı nedeniyle İran’a yeni yaptırımlar uyguladığı; ayrıca Avrupa Birliği, Amerika ve diğer ülkelerin ek cezai önlemler aldığı bir zamana rastlıyor.

Foruma katılan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rıza Rahimi de Türkiye ve İran’ın ekonomik işbirliğini arttırmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye, Avrupa Birliğine üye olmak istemesine rağmen, İran ile, başta doğal gaz alımı olmak üzere, çeşitli alanlarda ticareti geliştirmiş bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Türk ve İranlı işadamlarının toplantısında yaptığı konuşmada İran ile serbest ticaret anlaşması imzalanması umudunu dilegetirdi.

Erdoğan “Neden daha önce Avrupa Birliği ile yaptığımız gibi İran’la da engelsiz bir ticaret mekanizması kurmayalım?” diye sordu. Türkiye ile İran arasındaki ticaretin hızla büyümesini öven Erdoğan 2002’de 1 milyar 200 bin dolar olan ticaret hacminin bugün 10 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, hükümetinin İran ile ticareti önümüzdeki beş yıl içinde üç katına çıkarmayı hedeflediğini de vurguladı.

Ne varki Erdoğan’ın bu açıklamaları Avrupalı müttefikleri ve Amerika’nın İran’a nükleer programı nedeniyle sert yaptırımlar uyguladığı bir zamana rastlıyor. Amerika ve Avrupalılar İran’ı gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. Tahran hükümeti suçlamayı reddediyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel, Türkiye’nin Avrupa Birliğine aday ve Amerika’nın yakın müttefiki olmasına rağmen bu tür yaptırımları uygulama yükümlülüğü olmadığını savunuyor: "Amerika ve Avrupa Birliği yaptırımlarının tekyanlı olduğunu bu nedenle uyma zorunluluğu hissetmediklerini belirten Yenel, ayrıca bu yaptırımlar görüşülürken kendilerine danışılmadığı için alınan kararlara uymakla yükümlü olmadıklarını söylüyor."

Uzmanlara göre Türkiye’nin bu yaklaşımı Washington ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinde kaygı uyandırıyor.

Türk hükümeti son yıllarda İran ile ilişkilerini önemli ölçüde iyileştirirken, Başbakan Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ı bir dost olarak tanımladı.

Türkiye, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasına karşı çıkmakla birlikte yaptırımların etkisiz olduğunu bunu yerine diplomasiye ağırlık verilmesi gerektiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG