Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Almanya Ziyaretine Tepkiler Olumlu


Erdoğan'ın Almanya Ziyaretine Tepkiler Olumlu
Erdoğan'ın Almanya Ziyaretine Tepkiler Olumlu

Cuma akşamı oynanan Almanya-Türkiye maçı için Berlin’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ertesi günde Alman meslektaşı Angela Merkel ile biraraya geldi.



Alman basını Başbakan Erdoğan’ın iki gün süren Berlin ziyaretini çok geniş şekilde haber ve yorumlarla ele aldı. İki yıl önceki son Berlin ziyaretinde, Almanya'da yaşayan Türklerin Almanlar tarafından asimilasyonu konusunu ‚insanlığa karşı bir suç’ olarak tanımladığı için tepkilere neden olan ve son olarak da geçen ilkbaharda Merkel'in Türkiye'yi ziyaretine kısa bir süre kala, Almanya'da Türk okulları açılmasını talep eden ve bundan ötürü de Alman kamuoyunda eleştirilen Erdoğan, bu kez ise olumlu yorumlara neden oldu.

Erdoğan’ın Almanya’da yaşayan Türkleri topluma uyum göstermeye çağırması ve Almanca öğrenmelerini söylemesi, bu bağlamda öne çıkarılırken, Avrupa Birliği konusunda da Merkel’in Türkiye’ye ılımlı yaklaşımına vurgu yapıldı. Berlin’deki diplomatik çevreler, iki liderin zirvesinin ana konularını uyum sorunun yanısıra, Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri, teröre karşı ortak tedbirler ve vize problemi olarak tanımladılar. Nitekim Başbakan Erdoğan’da Merkel’le ortak basın toplantısında Almanya’nın AB’nin en önemli ülkesi olduğuna dikkat çekerek, üyelik müzakere sürecinde AB’nin verdiği tarihlere sadık kalmasını beklediğimizi Sayın Merkel’den rica ettik’ dedi.

Merkel ise AB üyelik sürecinin ‚sonu açık’ olarak süreceğini, ancak müzakerelerin Kıbrıs yüzünden tıkandığını savundu. 2011 Ocak ayında Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini duyuran Alman lider, her iki ülke arasında arabulucu olabilirim’ açıklamasını da yaptı. Bu arada Erdoğan’ın Merkel’e Türkiye’nin Gümrük Birliği üyeliğini hatırlatarak Türk işadamlarına uygulana vizenin kaldırılmasına ilişkin ısrar ettiği ve Almanya’nın bu bağlamda diğer AB ülkelerine örnek olması gerektiğini söylediği de belirtiliyor. Almanya Türk Toplumu 2. Başkanı Bahattin Kaya, Erdoğan’ın bu konuda bastırmasını haklı bulduğunu ifade ediyor.

İki liderin uzlaştıkları bir diğer konu ise, teröre karşı ortak tedbirlerin yoğunlaştırılması. Almanya, Pakistan ve Afganistan’dakii terör kamplarına katılan Türk kökenli Alman vatandaşları konusunda Türkiye’den destek talep ederken, Türkiye ise Berlin’İn PKK'nın Almanya’daki mali yapılaşmasına karşı daha kararlı önlemler almasını istiyor. Bu bağlamda her iki üikenin İçişleri bakanlıklarının katkılarıyla terörle mücadele için ortak bir komisyonun yaşama geçirileceği haber veriliyor. Ziyaret kapsamında, Türkiye’nin gelecek yılki Cebit Bilişim Fuarı’nın konuk ülkesi olacağı, ayrıca 2011 Ekim’inde Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50’nci yılının kutlanacağını da açıklayan iki lider, bu etkinlikler kapsamında tekrardan bir araya geleceklerini de duyurdular. Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik trafikde, bundan sonraki durak Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf’un Türkiye ziyareti. Wulff, 18-22 Ekim tarihlerinde Ankara ve İstanbul’u ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG