Erişilebilirlik

Hollandalı Gazeteci Serbest


Hollanda’nın Metro gazetesinin köşe yazarlarından Ebru Umar, Rotterdam Başkonsolosluğu'nun muhbirlik çağrısıyla ilgili kaleme aldığı yazı üzerine gözaltına alındı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ailesini ziyaret eden Türk kökenli köşe yazarı, sosyal medya üzerinden gözaltı sürecini duyurdu. Polisin kapıda olduğunu ve sorgu için karakola götürüleceğini yazan Umar, “Özgür değilim, hastaneye gidiyoruz” diye yazdı.

Gözaltı kararı üzerine, Hollanda Başbakanı Mark Rutte Umar'ı telefonla aradı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı harakete geçti ve avukat görevlendirildi. Hollanda Dışişleri sözcüsü Herman van Gelderen gözaltı sürecini yakından takip ettiklerini söyledi.

Kuşadası Adliyesi’ne sevk edilen Ebru Umar’ın ifadesi alındı. Cumhuriyet savcısı, tutuklanması istemiyle gazeteciyi nöbetçi mahkemeye sevk etti. Devlet büyüklerine hakaret suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Umar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Haftada iki gün polise imza verecek olan Umar’a yurt dışı çıkış yasağı da getirildi.

Umar da serbest kaldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Siyasi partiler ve Hollanda Gazeteciler Sendikası, Umar'ın gözaltına alınmasını kınadı.

Ebru Umar, son yazısında "Hollanda’da Türk Konsolosluğu’nun çağrısını destekleyenler, Naziler gibi muhbirlik yapsın. Sultan Erdoğan, 1923 yılında, cumhuriyetin kurulmasından bu yana tanıdığım en megolaman diktatör hakkında ihbarda bulunsunlar..." cümlelerini kullanmıştı. Umar sosyal medyada Erdogan’a hakaret eden bir etiketle de bir çok paylaşımda bulunmuştu.

Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu; Türk derneklerine, Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Türk toplumuna yönelik aşağılayıcı, küçük düşürücü, nefret ve hakaret içeren mesajlar ulaşıp ulaşmadığını sormuştu. Konsolosluk, bunları yazanların isimleri ve kullandıkları ifadelerin 21 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar başkonsolosluğa iletilmesini istemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG