Erişilebilirlik

Engelli Suriyeli Kardeşler Almanya'da Ailelerine Kavuştu


Engelli Suriyeli Kardeşler Almanya'da Ailelerine Kavuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

IŞİD teröristlerinden kaçmak için zorlu bir serüvene atılan iki engelli Suriyeli mülteci, Almanya’daki ailelerine kavuştu. Bu serüven mutlu sonla bitse de güney Avrupa’da mahsur kalan binlerce mülteci, hala beklemede.

Alan Muhammed ve kızkardeşi Gyan, kas distrofisi hastası. İki kardeş, memleketleri Suriye’deki El Hakasah kasabasından 2014’te, IŞİD militanları kasabaya yaklaşınca kaçmaya karar vermiş.

Aile Türkiye’ye ulaşmaya çalışmış ancak sınırı geçememiş. Irak’a geçen aile, IŞİD saldırıları nedeniyle bölünmek zorunda kalmış.

Babaları ve kızkardeşlerden biri, Almanya’ya ulaşmayı başarmış. Alan ve Gyan kardeşlerse at sırtında dağları aşarak Türkiye’ye ulaşmış. Tekerlekli sandalyelerini anneleri, erkek kardeşleri ve bir diğer kızkardeşleri taşımak zorunda kalmış.

Aile, Yunanistan’a gitmek için insan kaçakçılarına kişi başı 750 dolar ödeme yapmış.

Aile, Yunanistan’a, Balkanlar’dan Batı Avrupa’ya uzanan rota kapandığında varmış. Birkaç ay boyunca bir mülteci kampında yaşamışlar. Uluslararası Af Örgütü’nün durumu rapor etmesiyle birlikte aileye binlerce destek mektubu yağmış.

Aile, Eylül ayında bir otele yerleştirilmiş. Geçen hafta da uçakla Almanya’ya gönderilmiş.

Yunanistan ve İtalya’da mahsur kalan mültecileri başka ülkelere yerleştirmek çok uzun sürüyor. Ancak Avrupa Birliği, kamplardan alınan ve Avrupa’ya güvenli bir şekilde ulaştırılan mültecilerin yerleştirme sürecinde ilerleme sağlandığını bildiriyor. AB verilerine göre program kapsamında 15 bin mülteciye çeşitli ülkelere sığınma hakkı tanındı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG