Erişilebilirlik

Enflasyon Son 5 Yılın Zirvesinde Dolar Yükselişte


16 Nisan referandumuna bir buçuk ay kala Türkiye’de enflasyon beş yıl aradan sonra ilk kez çift haneli rakamları gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre, Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre, % 0.81 arttı ve yıllık enflasyon Şubat ayında %10.13’e ulaştı.

Yıllık enflasyon en son 2012 yılın Nisan ayında %11.4 ile çift haneli rakamlara ulaşmış, sonrasındaki 58 ay boyunca %10’un altında yani tek haneli rakamlarda kalmıştı.

Enflasyon rakamlarına hükümetten ilk tepki Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan geldi. Eskişehir’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı, enflasyonun ikinci çeyrekte düşeceğini söyledi.

Enflasyon artışının kurun yarattığı maliyet baskısına bağlayan Ağbal, “İnşallah ikinci çeyrekten itibaren yavaş yavaş baz etkisi kaybolmaya başlayacak. Yine kurun fiyat değişimleri üzerindeki etkisi yavaş yavaş kaybolmaya başlayacak ve Merkez Bankası’nın yılsonu itibarıyla enflasyon için ortaya koyduğu bir tahmin var. Yüzde 8 olarak inşallah enflasyon o trend içerisinde gidecek. İnşallah önümüzdeki dönemde bir taraftan para politikasıyla Merkez Bankamızın yapacağı çalışmalar çerçevesinde, bir tarafta hükümet olarak öncelikle gıda fiyatlarıyla ilgili gıda komitemizin yapacağı çalışmalar çerçevesinde fiyatlar aşağı doğru gelecek” dedi.

Mustafa Sönmez: %8 hedefi gerçekleşmez, bu yıl enflasyon çift hanede kalır

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ekonomist Mustafa Sönmez, Maliye Bakanı ile aynı fikirde değil.

Türkiye’nin bu yılı çift haneli enflasyonla kapatacağı varsayımında bulunan Sönmez, buna gerekçe olarak dolar kurunun sanayideki girdi maliyetlerini arttırmasını gösterdi.

Sönmez, “Sanayicinin makine, teçhizat ara mal ithalat maliyeti dolar artışına bağlı olarak yükseliyor. Sanayideki zamlar %19-20’ye geldi. Bu maliyet enflasyonu da tüketiciye yansıyacak.Rusya ile yaşanan krizde ihracatta azalma olunca gıda fiyatlarında bir düşüş olmuştu. Krizin aşılmasıyla gıda fiyatları da artacak. Gıda enflasyonu diye sorunumuz var. Enerji fiyatlarının da yükseldiğini hatırlamak gerek” dedi.

2016 yılının Ocak ayında 27.8 dolar olan petrol fiyatı, 2017’nin mart ayında neredeyse iki kat artarak 57 doların üstüne çıkmıştı.

Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs de enflasyonun yüksek kalacağı tahmininde bulunan çevreler arasında.

“Enflasyon rakamları TL’deki oynaklığın tekrarı olasılığını arttırıyor”

Enflasyonun 2017 yılı ikinci çeyreğinde %9'un üzerine çıkmasını bekleyen Goldman Sachs, TÜFE’nin yılın dördüncü çeyreğine kadar yüksek kalacağını öngörüyor.

Enflasyonun düşük çift haneli rakamlarda kalacağı varsayımında bulunan Amerikan kurumu, “Türk Lirası global finansal şartlara karşı en kırılgan para birimlerinden biri olmaya devam ediyor. Merkez Bankası sınırlandırılmış durumda. Ortalama fonlama maliyeti marjinal oranın sadece 70 baz puan altında, bu likidite kanalı yoluyla para politikasının sıkılaştırılması için çok fazla alan bırakmıyor. Bugünkü enflasyon rakamlarının Türk Lirası'nda oynaklığın yinelenmesi olasılığını artırdığını düşünüyoruz” değerlendirmesi yaptı.

"FED faiz artırıma giderse uluslararası fonlar Türkiye gibi ülkeleri tercih etmez"

Mustafa Sönmez de Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybı yaşayabileceği kanısında. ABD’nin göçmenler ve Müslümanlarla ilgili açıklamaları sonucu gevşeyen doların Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artışına gideceği haberleriyle toparlandığını ve bunun da Türk Lirasını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Sönmez, “Şubat ayında dolarda gevşeme oldu. Bu iç dinamiklerden çok dış dinamiklerden kaynaklandı. Trump’ın açıklamaları uluslararası fonlarda bekle gör tavrı yarattı. Ve Türkiye gibi Türkiye gibi ülkelere küçük dönüşler oldu. FED’in faiz artırımına gideceği sıcak haber haline geldikçe dışarıya dönüşler daha güçlü olacak. O durumda Türkiye gibi ülkeler fonlar için cazip olmaktan çıkar. Bu içeride daralma, büyüme ve talepte radikal düşüş yaratacaktır. Buna rağmen enflasyon yılsonunu çift haneli olarak tamamlar” diye konuştu.

Dolar kurunun seyri de uzmanların görüşünü teyit eder nitelikte. 26 Ocak’ta 3.86 TL’yi gördükten sonra 23 Şubat’ta 3.56’ya kadar gerileyen dolar kuru, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 3.74’ü aştıktan sonra 3.72-3.73 aralığında seyrediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG