Erişilebilirlik

Endonezya’da Orman Kıyımı Orangutanların Neslini Tehdit Ediyor


Çevre örgütleri, çiftçilerin tarım alanı açmak için orman yakmasının orangutanları nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya getirdiğini açıkladı.

Cakarta hükümeti Aceh’de 60,000 hektarlık bir alanı orangutanlara ayırmıştı. Endonezyalı çevresi Graham Usher, ağaçlık, sazlık ve bataklık alandan geriye sadece 12,000 hektar kaldığını söyledi.


Nedeni, köylülerin ağaçları yakarak, büyük tarım şirketlerinin ise sazlıkları kurutup yağı için “palm” bitkisi dikmeleri.

Uydu fotoğrafları, kendilerine ayrılan parkta yaşayan birkaç yüz orangutanın, yangınlardan ötürü, park dışına yiyecek aramaya başladıklarını gösteriyor.

Yerli ve yabancı çevre örgütlerine göre gerekli önlemler alınmazsa yılsonuna kadar parkta canlı tek bir orangutan kalmayacak. Amerika, geçen yıl, çevre koruma çabalarını artırmaya teşvik etmek için Endonezya’nın 30 milyon dolarlık bir borcunu silmişti.



Malezya ve Endonezya dillerinde "orman adamı" anlamına gelen "orang hutan" Borneo ve Sumatra'nın sık ve bataklık ormanlarının ağaç tepelerinde yaşayan bir maymun.

Palm ise tropik bölgelerde yetişen bir bitki. Gıda ve gıda dışı ürünlerde kullanılan yağın yüzde 90’a yakını Endonezya ve Malezya’da üretiliyor.

Orangutanlar nesli tükenme, Endonezya ise dünyanın en büyük palm üreticisi olma yolunda ilerliyor.

XS
SM
MD
LG