Erişilebilirlik

Encü: 'Öz Savunma Birlikleri' Çatışıyor


Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde PKK terör örgütü mensupları ile güvenlik güçleri arasında kente yaşanan çatışmalar devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bugün yapılan açıklamada, 1 Ocak günü itibariyle Şırnak’ın Cizre ilçesinde toplam 179, Silopi ilçesinde 27, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 55 terör örgütü mensubunun öldürüldüğü duyuruldu. Açıklamada, Sur’da teröristlerce bir okula kundaklama yapıldığı ifade edildi. Bu arada Şırnak’ın Cizre ilçesindeki operasyon sırasında roketatarlı saldırı nedeniyle 1 Ocak günü Tank Astsubay Kıdemli Çavuş Abdülkadir Öner’in şehit düşmesiyle ilgili de yazılı açıklama yapıldı.

HDP Genel Merkezi’nden ise Cumartesi akşamı yapılan yazılı açıklamada, Silopi’de sivil halk için ölüm endişesi duyulduğu bilgisi aktarıldı. Açıklamada, “Bin kadar yurttaşın bulunduğu Silopi'nin Zap Mahallesi dört bir yandan ağır bir saldırı altındadır. Halkın çıkabileceği bir yer bulunmamaktadır. Hendekler olsun olmasın mahallenin her tarafı tanklarla bombalanmaktadır. İnsanlar aç ve susuz evlerinin bodrumlarına sığınmış durumdadır ve geçişlere izin verilmemektedir. Silopi'nin Barbaros Mahallesi'ne yönelik olarak da saldırı başlamış durumdadır” denildi.

Ayrıca HDP Genel Merkezi’nden çatışma yaşanan ilçelere ilişkin yazılı bilanço da basın mensuplarıyla paylaşıldı. Söz konusu bilançoda, sokağa çıkma yasakları ve ölümlere ilişkin şu bilgiler verildi:

“Kürdistan’da ilk olarak 16 Ağustos’ta Varto’da uygulamaya konan “sokağa çıkma yasakları” adı altındaki ablukalar, şu an Cizre, Silopi ve Sur ve olmak üzere 3 ilçede devam etmektedir. Bugüne kadar 7 kentin 20 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 56 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları toplamda 262 günü bulmuş durumdadır. Toplamda 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre’de son yasak 14.12.2015’te ilan edildi. 19 gündür devam eden ablukada 26 kişi yaşamını yitirdi. Cizre’de Temmuz 2015’ten bu yana 59 kişi hayatını kaybetti. Toplamda 3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de son yasak 14.12.2015’te ilan edildi. 19 gündür devam eden ablukada 18 kişi yaşamını yitirdi. Temmuz 2015’ten bu yana Silopi’de bugüne kadar 32 kişi hayatını kaybetti. Toplamda 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur’da son yasak 02.12.2015’te ilan edildi. 30 gündür devam eden ablukada 12 kişi yaşamını yitirdi.”

Encü: Öz savunma birlikleri var

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, son 20 günlük süreçte parti olarak kimlik bilgilerini de paylaştıkları üzere çoğunluğu kadınlar ve çocuklar olan ölümler yaşandığını söyledi. Çatışma ortamında dağdan eğitimli olarak gelmiş örgüt mensupları bulunmadığını kaydeden Encü, HDP’nin yaklaşımı itibariyle kendi mahallesinde direnen insanlar olduğunu savunarak, “Halkın öz iradesiyle kendi mahallelerine kendilerine yönelik saldırıya karşı öz savunma birlikleri mevcuttur. Sayısal olarak veri veremiyoruz. Ama yüzlerce olarak ifade edilecek bir durum değildir” dedi.

Mevcut çatışma tablosuyla nereye varılacağını sorduğumuz Encü, “Açıkçası katliam sonucuna varılacaktır. Bu saldırı (güvenlik güçlerince ateş açılması) sadece direnişçilere yönelik değildir. Burada bulunan bütün insanlara yöneliktir” görüşünü paylaştı.

Encü: Cep telefonuyla da iletişim kurulması güçleşti

Silopi ilçesinden sivil halkın kendilerini aradığını da belirten HDP Milletvekili Ferhat Encü, şu anda evlerinde bodrum katlara sığınmış şekilde kalabalık aileler bulunduğunu dile getirdi. Silopi’nin Barbaros Mahallesi’ne yönelik ciddi şekilde bombardıman yaşandığını savunan Encü, günlerdir yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle artık cep telefonlarını şarj etme imkanı da olmayan evlerden insanlar ile iletişim kuramadıklarını da anlattı. “Birçok aileye, birçok eve ulaşılamıyor” diyen Encü, şu anda yaşananlardan dolayı çok ciddi endişe duyduklarını vurguladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG