Erişilebilirlik

En Yaygın Bulaşıcı Hastalık Tüberküloz


Amerika Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre gelişmekte olan ülkelerde en yaygın bulaşıcı hastalık tüberküloz. Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılına kadar bu hastalığın ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.

Tüberküloz her yıl yaklaşık 10 milyon kişiye bulaşıyor, yılda yaklaşık iki milyon kişinin ölümüne yol açıyor.Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık.



Doktor Lee Reichman New Jersey Tıp Fakültesi’ndeki Küresel Tüberküloz Enstitüsü’nün kurucusu şöyle konuşuyor: "Tüberkülozlu hastalar öksürdüğü, hapşırdığı ya da konuştuğu zaman havaya mikrop yayılıyor. Mikroplu havayı soluyan sağlıklı bir kişi, hastalığa yakalanabilir."

Tüberküloz aynı hava belli bir süreyle solunduğu zaman bulaşır.Tüberküloz, hem zengin hem de yoksul ülkelerde rastlanan bir hastalık. Tüberküloz görülen ülkelerde HIV-AIDS de yaygın. Sorun, yoksul ülkelerde hastalığın tedavisinin zor olması. Tedavi kliniklerinin sayısı az ve bu kliniklere ulaşmak kolay değil.

Güney Afrika’da televizyon yıldızı Gerry Elsdon ülkesinde tüberkülozla mücadele ediyor ve Kızıl Haç’ın sözcülüğünü yapıyor.

Elsdon 9 yıl önce bulaşıcı olmayan tüberkuloz mikrobu taşıdığını öğrenince, arkadaşları ve hayranları kendisine şefkatle yaklaşmış: "Sonrası benim için de büyük sürpriz oldu. Ülkeme ve halkıma büyük bir hizmet yaptığımı düşündüm. Birçok tüberkulozlu hastalığını saklamak zorunda kalıyor. Ben de başlangıçta hastalığım yüzünden az da olsa ayrımcılığa uğradım."

Elsdon tüberkulozluların toplumda damgalanmasına engel olmak istiyor.

Hastalık sınır tanımıyor. Kişi ayırmıyor. Sadece yoksullara özgü bir hastalık da değil.

Sağlık uzmanları çözümün eğitimde yattığını söylüyor. Hükümetleri, yoksul ya da zengin, halkı eğitmek gerekiyor. Bu gerçekleşmezse tüberkulozun daha öldürücü şekilleriyle karşı karşıya kalmak mümkün.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG