Erişilebilirlik

Park: "En Büyük Tehdit Kuzey Kore"


Güney Kore’nin ilk kadın cumhurbaşkanı seçilen muhafazar Saenuri Partisi lideri Park Gyeun-hye birinci önceliği ulusal güvenliğe vereceğini vurgularken Kuzey Kore'nin oluşturduğu tehlikeler konusunda ülkesini uyardı.

Park, seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmasında Kuzey Kore'nin son uzun menzilli füze denemesinin ülkesinin karşıkarşıya olduğu tehditin ciddiliğini gözler önüne serdiğini belirtti. Ancak Park güçlü güvenlik ve diplomasi yoluyla Kore yarım adasında yeni bir dönem başlatacağı yolunda verdiği sözü tututacağını da söyledi.

Park, oyların yüzde 51.6'sını olarak ülkenin kadın cumhubaşkanı seçildi.
Rakibi Demokratik Birlik Partisi’nin adayı Moon Jae-i ise oyların yüzde 48'ini topladı..

25 Şubat’ta görevi devralması beklenen yeni cumhurbaşkanı, Güney Kore’nin ekonomik sorunlarıyla mücadeleyi de devralacak. Ülkede yavaşlayan ekonomi nedeniyle gelir farkı artarken, yaşlanan nüfusun yararlandığı sosyal yardım hizmetleri de hükümeti zorluyor. Yeni cumhurbaşkanı ayrıca Kuzey Kore tehdidiyle mücadeleye de devam edecek.

Seçim kampanyası sırasında Moon, eğer seçilirse, Kuzey Kore’yle bir zirve toplantısı yapmak istediğini söylemişti. Park ise, Kuzey Kore, Güney Kore’yi hedefleyen askeri tahrikleri için özür dilemeden böyle bir toplantının mümkün olmayacağını belirtmişti.

Her iki cumhurbaşkanı adayı da ABD ile uzun yıllardır devam eden askeri işbirliğini destekliyor. Ancak ticari ilişkiler konusunda Moon, Güney Kore ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasında değişiklikler yapmak isterken, Park anlaşmanın genel anlamda tatmin edici olduğunu düşünüyor.

Park siyasetçi bir aileden geliyor. 1961 darbesinden sonra iktidara gelen ve ülkeyi otokratik rejimle yöneten babası, 1979’da istihbarat şefi tarafından öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG