Erişilebilirlik

Emniyet’ten Büyük IŞİD Operasyonu: 73 Gözaltı


Sultanahmet’teki terör saldırısını IŞİD’in yaptığını saptayan Türkiye, örgüte yönelik kapsamlı operasyonlar başlattı. Emniyet güçlerinin sekiz ildeki operasyonlarında 73 zanlı IŞİD’le ilgileri oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı. IŞİD ise şu ana kadar Sultanahmet’teki intihar saldırısını üstlenmedi.

Türkiye, Sultanahmet Meydanı’nda dün düzenlenen intihar saldırısını IŞİD’in gerçekleştirdiğinden emin. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün ‘‘fail DAEŞ mensubu’’ dedikten sonra bugün de Türkiye’de hükümete yakın gazeteler, intihar bombacısının 1988 Suudi Arabistan doğumlu bir Suriye vatandaşı olduğunu yazdı.

Emniyet birimleri ise Türkiye’nin birçok kentinde IŞİD’e yönelik operasyonlara hız verdi.

11 kişinin öldüğü terör saldırısının ardından geçen ilk 24 saatte Ankara, İzmir, Antalya, Kilis, Şanlıurfa, Konya, Mersin ve Adana'da düzenlenen operasyonlarda toplam 73 zanlı IŞİD’e üye olmak iddiasıyla gözaltına alındı.

IŞİD’in Ankara’da kamu binalarına saldırı hazırlığında olduğu iddiası

Anadolu Ajansı, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’ne dayandırdığı haberinde Ankara’da gözaltına alınan biri Türk 16 zanlının kritik noktalardaki kamu binalarına yönelik saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti. Yakalanan Suriye uyruklu 15 kişi sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şubesi’ne teslim edilirken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişi mahkeme tarafından tutuklandı.

İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, IŞİD’le bağlantılı olduğu iddia edilen altı kişiyi altı farklı adreste gözaltına alırken zanlılarla birlikte çok sayıda silah ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Kilis Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri kent merkezi ve sınır hattında düzenlenen operasyonlarda yasadışı yollarla Suriye'den Türkiye'ye geldiği ileri sürülen 2'si çocuk 4 yabancı uyruklu zanlıyı IŞİD’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle yakaladı. Erişkin zanlılar mahkemece tutuklanırken çocuklar ailelerini teslim edildi.

Mersin ve Konya’da 7 tutuklama

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yine IŞİD operasyonu kapsamında Türkiye'de eylem hazırlığında oldukları iddia edilen 21 kişiyi gözaltına aldı. Mersin, Adana ve Antalya’da da gözaltına alınan 26 kişiden 3’ü tutuklanırken, 6’sı serbest bırakıldı.17 kişinin sorgusu ise devam ediyor.

Antalya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü gözaltına aldığı üç kişiden ikisinin Rus uyruklu olduğu belirtildi. Konya’da da gözaltına alınan dört zanlı IŞİD’le personel ve lojistik sağladıkları iddiasıyla tutuklandı.

Son bir ayda Mardin İstanbul Gaziantep, Edirne ve Kilis’te yapılan IŞİD operasyonlarda çok sayıda zanlı gözaltına alınmış bunlardan 18’i örgütle bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG