Erişilebilirlik

E-mail Krizi Clinton'un Adaylığını Gölgeler mi?


E-mail Krizi Clinton'un Adaylığını Gölgeler mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Amerika’da 2016 Başkan adaylığı yarışında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a destek azalırken, Demokrat adayla ilgili elektronik yazışma tartışması derinleşiyor. Geçtiğimiz Mart ayında, Clinton’ın resmi yazışmalar içinbakanlığa ait elektronik iletişim sistemi yerine kişisel e-mail adresini kullandığının ortaya çıkması krize yol açmıştı. Amerika Dışişleri Bakanlığı, Clinton’ın bakan olduğu dönemde kişisel email hesabından gönderdiği resmi elektronik yazışmaların 7000 sayfasını kamuyla paylaştı. Ancak daha incelenmesi gereken binlerce sayfa yazışma olduğuna dikkati çeken siyasi uzmanlar, bu skandalın Clinton’ın adaylığını gölgelemeye devam edebileceğini söylüyor.

Son anketler, Hillary Clinton’ın Mayıs ayından beri Demokrat desteğin yüzde 20’sini kaybettiğini ve Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın Clinton’la arayı kapattığını gösteriyor. Iowa eyaletinde Clinton’ın sadece 7 puan gerisinde olan Sanders, New Hampshire’da liderliği ele geçirdi. Bu eyaletlerin, ön seçimlerde belirleyici rol oynaması bekleniyor.

Bernie Sanders, “Bu Hillary Clinton karşıtlığı değil, Bernie Sanders taraftarlığı. Buradaki mesaj çok açık: Artık yeter!” diyor.

Uzmanlar, Clinton’a desteğin azalmasını, kişisel e-mail hesabından gönderdiği resmi yazışmaların açıklanmasına bağlıyor. Mesajlardan 150 tanesi sonradan “çok gizli” olarak tanımlandı. Böylece daha önce açıklananlarla birlikte, “çok gizli” yazışmaların sayısı 200’ü geçti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yazışmalar ilk açıklandığında neden hiçbir mesajın “çok gizli” kategorisinde bulunmadığına açıklık getirdi: “Başlangıçta hassas olarak tanımlanmayan ve şifrelenmeyen bir yazışmanın içerdiği kişi ve kaynak bilgileri zaman içinde hassasiyet kazanabilir. Böyle durumlarda, yazışmalar sonradan “çok gizli” kategorisine alınabilir.”

Clinton, e-mailleri gönderirken gerekli gizlilik kurallarına uyduğunu söylüyor: “Gizli mesajlar göndermediğimi ve almadığımı defalarca tekrarladım. Bu sürecin sonunda, herkesin doğruyu söylediğimi anlayacağından eminim.”

Uzmanlar, Clinton’ın, haklı olsa bile, e-mail krizini iyi yönetmediğini düşünüyor.

Siyaset uzmanı Stuart Rothenberg, “Clinton başarılı bir kampanya yürütmüyor. Çünkü doğal değil. Programlanmış gibi konuşuyor. Eşitlik, adalet, asgari ücret konularında doğru şeyleri söylüyor olsa da bence Clinton’ın seçmenle kimyası uyuşmuyor” diyor.

Başkanlık seçimlerine bir yıldan fazla zaman olduğunu hatırlatan uzmanlar, Clinton’ın yeniden yükselişe geçebileceğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG