Erişilebilirlik

Elon Musk’tan Tartışma Yaratan Ukrayna Tweeti


Milyarder işadamı Elon Musk’ın sosyal medya ağı Twitter üzerinden Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili yaptığı paylaşımlar tartışmalara neden oldu.

Musk, Twitter hesabından, Ukrayna-Rusya barışının sağlanması için “evet”' veya “hayır” yanıtlarını seçenek olarak sunduğu ankette şu öneride bulundu: “BM gözetiminde ilhak edilen bölgelerde seçimlerin yeniden yapılması. Halkın iradesi bu yöndeyse Rusya gider. Kırım, 1783'ten beri olduğu gibi (Kruşçev'in hatasına kadar) resmi olarak Rusya'nın bir parçası olur. Kırım'a su temini güvence altına alınır. Ukrayna tarafsız kalır.”


Musk, savaşın sonucunun bu olmasının yüksek olasılık olduğunu, o zamana kadar kaç kişinin daha öleceğini sorarak, olası bir nükleer savaşın yaşanmasının da muhtemel olduğunu yazdı.

Özellikle Ukraynalılar'ın yoğun tepkisiyle karşılaşan Musk, daha sonra yeni bir tweet daha attı. Musk, “O zaman şunu deneyelim: Donbas ve Kırım'da yaşayan insanların iradesiyle, buraların Rusya'nın mı yoksa Ukrayna'nın mı bir parçası olacağına karar verilmelidir” diye sorarak, “Evet” ve “Hayır” seçeneklerini koydu.


Elon Musk ayrıca, "Rusya, Ukrayna'nın 3 katından fazla nüfusa sahip, dolayısıyla topyekün bir savaşta Ukrayna'nın zafer kazanması pek olası değil. Eğer Ukrayna halkını önemsiyorsanız, barışı arayın" paylaşımında bulundu.

Musk’a tepki verenlerin başında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski geldi. Zelenski Twitter’da, Musk’ı etiketleyerek, "Hangi @elonmusk'ı daha çok seviyorsunuz?" Biri Ukrayna'yı destekleyen, diğeri Rusya'yı destekleyen” diye yazdı.


Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanaz Nauseda da yine Twitter’dan,
"Sevgili @elonmusk, birisi Tesla'nızın tekerleklerini çalmaya çalıştığında, bu onu arabanın ya da tekerleklerin yasal sahibi yapmaz. Her ne kadar her ikisinin de lehine oy kullandıklarını iddia etseler de. Sadece söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk de, Musk'ın barış planına sert tepki göstererek, Musk’ı etiketleyerek küfürlü bir tweet attı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG