Erişilebilirlik

El-Kaide'den Suriye Bağlantısı İddiası


Suriye'de savaşan islamcı el-Nusra Cephesi militanları
Suriye'de savaşan islamcı el-Nusra Cephesi militanları
Irak’taki el-Kaide lideri yayınladığı ses bandında Suriye’deki Esat yönetimine karşı savaşan İslamcı el-Nusra Cephesi'nin kendi örgütünün kolu olduğunu öne sürdü.

Ebu Bekir el-Bağdadi’ye ait olduğu öne sürülen ses bandı cihat yanlısı grupların sitelerinde yayınlandı. Ses bandının gerçekten el-Bağdadi tarafından yayınlandığı doğrulanamadı.

El-Nusra ile el-Kaide arasında ilişki olduğu şüphesi üzerine Amerika Aralık ayında el-Nusra Cephesi'ni terörist örgüt ilan etmişti.

Suriye’deki bombalı intihar saldırılarını sorumluluğunu el-Nusra üstleniyor.
Son olarak Pazartesi günü Şam’da bir intihar bombacısı bindiği aracı havaya uçurarak en az 15 kişiyi öldürdü, 50’yi aşkın kişiyi de yaraladı. Saldırı başkentin merkezindeki Sabaa Bahrat meydanı yakınlarında düzenlendi.

Öteyandan Suriye hükümeti Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un kimyasal silah denetçilerine izin verilmesi talebini reddetti. Ban Ki Moon, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları soruşturacak ekibin 24 saat içinde bu ülkeye hareket etmeye hazır olduğunu, ancak Şam hükümetinden onay beklediklerini açıklamıştı.

Ancak Suriye Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada denetçilerin sadece kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen Halep yakınlarındaki Han el-Assal köyüne girmelerini izin verileceğini belirtti. Bakanlık, BM Genel Sekreteri'nin denetçilerin tüm ülkede soruşturma yapmasını istediğini, oysa bunun Suriye’nin egemenlik haklarını ihlal edeceğini savundu.

Ban Ki-Moon, Lahey’de Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsveçli bilimadamı Ake Sellstrom liderliğindeki ekibin Kıbrıs’ta beklediğini, bazı yasal ve teknik konularda Suriye’yle temasların devam ettiğini belirtmişti.

Soruşturmanın bir an önce başlaması için yürütülen görüşmelerde Suriye hükümetini daha esnek olmaya çağıran Genel Sekreter, gecikmelerin örnek toplama işlemini daha da zorlaştıracağını kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG