Erişilebilirlik

El Şebab Binlerce Genci Örgüte Kattı


El Şebab Binlerce Genci Örgüte Kattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Somali’nin kontrolunu ele geçirmek için uzun süredir savaşan El Şebab militanları Kenya’da da binlerce genci örgüte kattı. Gençlerin aileleri perişan. Muhammed Yusuf, Kenya’nın Isiolo kentinde örgüte katılan gençlerin aileleri ve bu gençlerin El Şebab’a katılmasına aracı olan kişilerle konuştu.

Üç anne, çocuklarını El Şebab’dan geri almakla ilgili korku ve çabalarını anlatıyor. Kadınlar, başka gençlerin de örgüte katılmasını engellemek istiyor.

Önce çekingen davranan kadınlar sonra birbirleriyle yaşadıklarını paylaşıyor.

Zeynep Haşi kimi zaman dikkatle dinliyor, kimi zaman da dalıp gidiyor.

Oğlunun İslam dinini öğreneceği bir eğitim kampına gittiğini zanneden Zeynep’e bir hafta sonra bir telefon gelmiş: “Buradan ay başında ayrıldı. 4 arkadaşıyla beraberdi. Bizi arayıp Liboi’de olduklarını söylediler. Neden kendisi aramıyor dedim. Korkuyor ama durumu iyi dediler ve Kenya güvenlik güçlerinin kendilerini tutukladığını söylediler.”

Halime Hasan erkek kardeşinin 8 ay önce evden ayrılarak El Şebab’a katıldığını söylüyor.

Kardeşi ayrılmadan önce bir okul gezisi için para istemiş. Halime çok kaygılı: “Örgüte katıldığından beri ona ulaşmak imkansız. Artık o kimseye acımayan, insanları öldüren bir suçlu. Dönse bile o suç dünyasını buraya taşır. Ama yine de tanrının ona yol göstermesi için dua ediyorum.”

Ali, El Şebab için adam buluyor. İşinin boş gezen gençleri bulup camiye getirmek olduğunu anlatıyor. Ondan sonrasını başkaları hallediyor: “Benden kendi yaşımda genç erkekler bulmamı istediler, onları 4 aylık bir din kampına götüreceklerini söylediler. Bana bu gençlerin çok günah işlediğini ama tanrının onları affedebileceğini söylediler. Camiye İslami eğitim için götürdüğüm çocukların El Şebab’a katıldığını öğrendim ve onların öyküsü böyle sona erdi.”

Nisan sonunda Kenya güvenlik güçleri teröre karışan 85 kişinin isminin bulunduğu bir liste yayınladı.

Listedeki kişilerden biri Abdi İbrahim Adan. Adan, İsiolo’da ilkokul öğretmeni. Terörle ilgisini reddetse de listedeki bazı kişilerin sorgulanması gerektiğini söylüyor: “Bence gerçekten yaptıklarından dolayı sorgulanması gereken kişiler var. Şimdi bu işleri yapıyorlar mı bilmiyorum. Somali’den şeker alıyorlardı. Somali’de şeker sektörü El Şebab’ın elinde.”

Somalili militan grubun Kenya’da adam bulma çalışmaları ailelerin tepkisine rağmen sürüyor.

Aileler oğullarını etki altına alabilen örgüte karşı kendilerini çaresiz hissediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG