Erişilebilirlik

El Kaide’nin yeni Lideri el Zevahiri


Eymen el Zevahiri Üsame bin Ladin ile (2001)
Eymen el Zevahiri Üsame bin Ladin ile (2001)

Zevahiri, örgütle bağlantılı İnternet sitelerinde yayınlanan açıklamasında Amerika ve İsrail’e karşı savaşın süreceğini söylüyor.

60 yaşında olduğu sanılan Mısırlı cerrah yıllarca bin Ladin’in yardımcılığını yapmıştı. Zevahiri’nin temel politikası, Amerika ve başta İsrail olmak üzere müttefiki ülkelerde mümkün olduğu kadar çok insan öldürmek.

Amerika, Afganistan-Pakistan sınırında saklandığı sanılan el kaide liderinin başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.

Kahire doğumlu olan Zevahiri, genç yaşta dinci örgütlere katılmış ve 1980’li yıllarda Kızılay doktoru olarak gittiği Pakistan’da Sovyet askerlerine karşı savaşırken yaralanan Afganları tedavi etmişti.

1981 yılında, Mısır’da, Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a yapılan suikastla ilgili olarak 3 yıl hapis yatan 1984 yılında tekrar Pakistan‘a giderek bin Laden’in özel doktoru, 1988 yılında ise yardımcısı oldu.

Daha sonra Afganistan’ın Kandahar kentine taşınan Eymen el Zevahiri’nin, Mısırlı eşi ve çocuklarından en az ikisi, 2001 yılının Aralık ayında Amerikan bombardımanında öldü.

Zevahiri, bin Ladin’in ölümünden sonra internet üzerinden propaganda nutuklarına devam ediyordu.

El Kaide’nin yeni lideri, Libya’daki NATO operasyonunu, Batı’nın bu ülkenin doğal kaynaklarını ele geçirme planı olarak yorumlarken; Mısır halkının eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i devirmesini övmüş ve Suriyelileri de Beşar Esat’a karşı ayaklanmaya teşvik etmişti.

XS
SM
MD
LG