Erişilebilirlik

'El Kaide Hala Tehdit'


El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin üzerinden iki buçuk yılı aşkın zaman geçti. Ancak Amerikalı uzmanlar ve terörle mücadele yetkilileri, el Kaide’nin hala Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da önemli bir güvenlik tehdidi olduğunun altını çiziyor.

Son dönemde çıkan bazı haberler, Amerikalı Kongre üyeleri ve istihbarat yetkililerinin, el Kaide’nin özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da militan sayısını arttırmasından gittikçe artan bir şekilde kaygı duyduğunun altını çiziyor.

Halen ana karargahı Katar’da bulunan Amerika Merkez Kuvvetleri’nin eski komutanı, emekli Orgeneral James Mattis, 2011’de Amerika’nın Irak’tan çekilmesini, bunun dışında Ortadoğu’da, Somali’de ve Afganistan’daki askeri operasyonları idare etti.

Emekli general, el Kaide’yle mücadelede gelinen aşamadan rahatsız. Bir süre önce Washington’daki Jamestown Vakfı’nda konuşan Mattis, el Kaide’nin yeniden büyümeye, önüne çıkan fırsatları değerlendirmeye başladığını söyledi. Batı’nın el Kaide’yi anlamakta zorlandığını savunan emekli orgeneral, bundan dolayı el Kaide’ye karşı verimli operasyon ve propaganda stratejisi oluşturulamadığının altını çizdi.

Cihatçı grupların 2013 yılında yeniden yükselişinden rahatsız tek kişi James Mattis değil. Amerika Özel Kuvvetleri’ne bağlı timler, Suriye, Yemen, Libya ve Batı Afrika’da düzenledikleri operasyonla bin Ladin’in birçok kurmayını tasfiye etti.

Ama 2013’te el Kaide bağlantılı cihatçı bir örgüt Kenya’da bir alışveriş merkezine saldırı düzenledi ve 72 kişiyi öldürdü. Cezayir’de bir başka grup bir doğal gaz tesisine girerek 39 rehineyi öldürdü.

Irak’ta da el Kaide’nin saldırıları artmış durumda. Son olarak el Kaide bağlantılı militanların Felluce kentini ele geçirdiği bildirildi. Sina yarımadasında da Mısırlı cihatçı gruplar el Kaide’yle işbirliğine yöneliyor.

Yine bu örgütler Suriye’de devam eden iç savaşta, Beşar Esat rejimine karşı çarpışan isyancı gruplar arasında daha fazla öne çıkıyor.

Civan İbrahim, Suriye’nin kuzeydoğusunda el Kaide militanlarıyla çarpışan Kürt milislere liderlik ediyor. İbrahim, birçok cihatçının Suriye’de bile doğmamış olduğuna dikkati çekiyor. “Yüzde doksanı başka ülkelerden geliyor” diyen Civan İbrahim, bu militanların çoğunun Suudi, Tunuslu ve Libyalı olduğuna, hatta bazılarının Avrupa ülkelerinden geldiğine dikkati çekiyor.

Kürt milis liderine göre güçlü motivasyona sahip cihatçı militanlarla mücadele etmesi çok zor. İbrahim, “Kafalarında imha edip cennete gitmekten başka bir şey yok. Bu da onların işini bizimkinden daha fazla kolaylaştırıyor” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG