Erişilebilirlik

El Cezire Muhabiri Serbest Bırakıldı


Berlin'de tutuklu El Cezire muhabiri Ahmet Mansur'un serbest bırakılması için gösteri düzenlenmişti.
Berlin'de tutuklu El Cezire muhabiri Ahmet Mansur'un serbest bırakılması için gösteri düzenlenmişti.

Berlin Eyalet Savcılığı, gazeteci Ahmed Mansur'un Mısır'ın “arama emri” nedeniyle geçen Cumartesi tutuklanıp, sorgu hâkiminin karşısına çıkarılmasından sonra durumunun yeniden değerlendirildiğini ve tahliye edilmesine karar verildiğini duyurdu

Berlin Başsavcılığı Katar merkezli El Cezire medya grubunda çalışan gazeteci Ahmed Mansur’un serbest bırakıldığını açıkladı. Berlin Eyalet Savcılığı sözcüsü, Mansur'un Mısır'ın 'arama emri' nedeniyle geçen Cumartesi tutuklandığını, sorgu hâkiminin karşısına çıkmasından sonra durumunun yeniden değerlendirildiğini ve tahliye edilmesine karar verildiğini duyurdu.

Ahmed Mansur’un uluslararası polis kuruluşu Interpol tarafından değil, Mısır tarafından arandığını ve Mısır’ın tutuklama talebini Almanya ile birlikte çok sayıda ülkeye ilettiğini belirten sözcü, Mansur’un gözaltına alınmasını, daha sonra da tutuklanmasını bu taleple açıkladı. Mısır İçişleri Bakanlığı’nın Mansur’un iadesi yönündeki isteğinin de reddedildiğini açıklayan sözcü, `İade talebinin değerlendirilmesinde hukuki kuşkulara paralel politik ve diplomatik değerlendirmeler de rol oynadı” diyerek, Mısır ve İngiltere vatandaşlıkları bulunan Mansur’un mesleği kapsamında isterse Berlin’de kalabileceğini söyledi. Federal Dışişleri Bakanlığı, Başsavcılığın açıklamasından kısa bir süre önce, “İdam cezasıyla karşı karşıya kalabilecek bir insanı Mısır’a iade etmemiz söz konusu değil” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Mansur, Cumartesi günü Berlin Tegel Havaalanı'nda Katar’ın Doha şehrine giden uçağa binmek üzereyken Alman polisi tarafından Berlin Havaalanı’nda gözaltına alınmış, ardından nöbetçi hâkim tarafından tutuklanmıştı. Kıdemli gazeteci Kahire Ceza Mahkemesince geçen sene gıyabında yargılanarak 15 yıl ağırlaştırılmış hapse mahkum edilmişti. Ahmed Mansur, 2011 yılında Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda bir avukata işkence etmekle suçlanıyordu. Mansur, hakkında yapılan suçlamaların doğru olmadığını belirterek, yönetimin kendisini siyasi olarak hedeflediğini belirtmişti. Mısır'ın Mansur için uluslararası yakalama emri çıkarılması talebi uluslararası polis kuruluşu Interpol tarafından Ekim 2014'te reddilmişti.

Mansur dün Twitter hesabından paylaştığı mesajda tutuklanmasının Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin Almanya’ya yaptığı ziyaret sırasında yaptığı gizli bir anlaşmayla ilgisi olabileceğini savundu. 52 yaşındaki Mansur, “Asıl soru, Alman hükümeti ve uluslararası polisin nasıl olup da bir gecede kanlı darbe rejimine alet olduğu” şeklinde bir tweet attı. Mansur’un avukatlığını üstlenen Fazlı Altın, Mansur’un geçen hafta Salı günü Berlin’e giriş yaptığını, Cumartesi uçağa binerken tutuklanmasının ise Kahire yönetiminin girişimi sonrasında gerçekleştiğini öne sürmüştü.

Mansur’un serbest bırakılmasında uluslararası tepkilerin de etkili olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Basın Enstitüsü IPI ve Alman Gazeteciler Birliği DJV gibi medya kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda Alman siyasetçi de, Mansur’un Berlin’de tutuklanmasını kararını kınayarak, serbest bırakılmasını istediler. Berlin’de yapılan yorumlarda gazeteci Mansur'un bugün serbest bırakılmasına rağmen, iki gün tutuklu kalmasının bile Almanya’nın Mısır politikası konusundaki eleştirilerin artmasına neden olabileceği savunuldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz ay El Sisi’nin Berlin’i ziyareti sırasında bu ülkedeki ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerine “yeteri kadar” dikkat çekmemekle suçlanarak, eleştirilmişti. El Sisi’nin ziyareti kapsamında Alman teknoloji şirketi Siemens’in Mısır’la 8 milyar Euro'luk enerji anlaşması imzalaması, Berlin’in “savunduğu ilkeleri ekonomik çıkarlarına feda ettiği” şeklinde yorumlara yol açmıştı. Tarihinin en büyük yatırım anlaşmasının imzalayan Siemens, söz konusu anlaşmaya göre Mısır’da 12 adet rüzgar parkı ve 3 adet doğalgaz santrali kuracak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG