Erişilebilirlik

El-Bağdadi’nin Eski Eşinden Türkiye PIanı


Ebubekir El Bağdadi
Ebubekir El Bağdadi

El Kaide’nin kolu olan El Nusra Cephesi, esir tutuğu 16 Lübnan güvenlik görevlisini 13 mahkum karşılığında serbest bıraktı. 13’ü asker 16 Lübnanlı karşılığında serbest kalan El Nusra Cephesi üyeleri arasında Saja el Duleymi de bulunuyor. Saja el Duleymi ve diğer 16 mahkum Lübnan’ın çeşitli hapishanelerinde tutuluyordu. 16 Lübnanlı, geçen yıl Ağustos’ta Arsal kasabasında kaçırılmıştı.

El Cezire’ye konuşan Saja el Duleymi, Ebubekir el Bağdadi’den yedi yıl kadar önce boşandığını açıkladı. IŞİD liderinin eski eşi el Duleymi, önce Beyrut’a, sonra da Türkiye’ye gitmeyi planladığını kaydetti. Saja el Duleymi’nin en küçüğü dört aylık olan dört çocuğu var. Saja el Duleymi, Türkiye’de ne kadar kalacağı ya da Türkiye’ye yerleşmek için mi gittiği konusunda ayrıntıya girmedi.

Ebubekir el Bağdadi, geçen yıl İslam Devleti’ni kurarak halifeliğini ilan etmişti. Halifeliğin başkentinin de Suriye’nin Rakka kenti olduğu dünyaya açıklanmıştı.

Kilis’te 11 yabancı militan yakalandı

Bu arada, Kilis’te 11 IŞİD militanının yakalandığı bildiriliyor. Yabancı uyruklu militanlar Elbeyli İlçesi’ndeki Alsancak Sınır Karakolu’nun yetki alanı içindeki bölgede yasadışı yollardan Suriye’ye geçmeye çalışıyordu. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye’ye geçmek isteyen militanların, ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edileceği kaydedildi.

Türk güvenlik güçleri yaz aylarından bu yana, Türkiye içindeki “güvenli IŞİD evleri ve hücrelerine karşı” çok sayıda baskın düzenledi. Sınırdan geçişler ve bu bölgelerdeki denetim çok daha sıkı hale getirildi. Türkiye, IŞİD ile savaşan ABD ve Avrupa ülkelerine askeri üs ve havalimanlarını açtı. Türk jetleri de zaman zaman IŞİD’e karşı yapılan hava saldırılarına katılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG