Erişilebilirlik

Ekonomik Sorunlar Hala Çözülmedi


Ekonomik Sorunlar Hala Çözülmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

2013 mali yılı 30 Eylül’de sona eriyor. Bu nedenle önümüzdeki iki hafta boyunca Kongre’de yeni bütçe konusunda sıkı pazarlık süreci yaşanacak

Amerika, beş yıl önce, işsizliğin hızla arttığı, kredi alımlarının zorlaştığı, milyonlarca insanın evinden olduğu ve otomobil sanayisinin iflasın eşiğinden döndüğü bir dönemden geçti.

Kriz, 15 Eylül 2008’de, Lehman Brothers’ın iflası başlamış, arkasından krizin daha da derinleşmemesi için bazı dev finans şirketleri kurtarılmıştı.

Mali kriz, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana en büyük resesyona sebep olmuştu.

Bu yüzden de Obama, Ocak 2009’da görevi devraldığında ekonomi iflasın eşiğindeydi.

Başkanlığının ilk dönemini Kongre tarafından onaylanan ekonomik paketi uygulamak ve otomobil sanayiini canlandırmakla geçiren Obama o günleri şöyle değerlendirdi: “İnsanlara yolları ve köprüleri onarmaları için iş verdik. Öğretmenlerin ve ilk yardım personelinin işlerine devam etmelerini sağladık. Konut kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayan ev sahiplerine yardımcı olduk, kredi alımını kolaylaştırarak küçük ölçekli işletmelere destek olduk. Amerikan otomobil sanayiini kurtardık.”

Aynı dönemde orta sınıfın ve küçük esnafın vergileri azaltıldı, finans sisteminde reform başlatıldı. Ancak ekonomi hala tamamen düzelmedi.

Obama’nın da üzerinde durduğu gelir eşitsizliği arttı: “Yeni istihdam alanları yaratılmasına ve rekor karlara rağmen çalışanların gelirleri artmadı, buna karşın Amerika’nın %1’lik kesimi geçen yıl milli gelirin %20’sini aldı.”

Cumhuriyetçiler Başkan’ın yeni ekonomik paketlere ve vergi reformlarına karşılar.

Obama ile Cumhuriyetçiler arasındaki siyasi anlaşmazlıklar işi daha da zorlaştırıyor.

Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın sağlık sigortası reformuna fon ayırmayacaklarını söylüyor. Borçlanma tavanının yükseltilmesine de karşı çıkan Cumhuriyetçiler’in Obama’nın bütçesini onaylamaması da yeniden devlet dairelerinin kapanması ihtimalini gündeme getirdi.
Başkan, Cumhuriyetçiler’in ekonomiye riske attıklarını söylüyor: “Bazı politikacılar partilerinin siyasi görüşlerine o kadar bağlı mı ki, kendi istekleri olmuyor diye bütün ekonomiyi krize sokmaya kararlılar? Siyasi çıkar elde etme adına insanların zarar görmesine razılar mı?”

2013 mali yılı 30 Eylül’de sona eriyor. Bu nedenle önümüzdeki iki hafta boyunca Kongre’de yeni bütçe konusunda sıkı pazarlık süreci yaşanacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG