Erişilebilirlik

Ekonomik Kriz Düşük Bütçeli Filmlere Yaradı


Greg Sims (Sağda), George Clooney'in oynadığı Red Surf filmini 200 bin dolara mal ettiklerini anlatıyor
Greg Sims (Sağda), George Clooney'in oynadığı Red Surf filmini 200 bin dolara mal ettiklerini anlatıyor

Ekonomik dar boğazlarda insanlar genellikle kaçışı eğlence dünyasında arar. Bu nedenle de Hollywood’un ekonomik krizlerden etkilenmediği şekilde genel bir kanı vardır. Ancak bu kez durum farklı gibi görünüyor. Büyük film stüdyoları kara geçmekte zorlanırken bazıları üretime ara veriyor. Bir bağımsız film yapımcısıysa düşük bütçeli filmlerin piyasada daha çok rağbet gördüğünü söylüyor. Amerika’nın Sesi, film yapımcısı Greg Sims’le Hollywood’un ekonomik geleceğini konuştu.

Kısa süre sonra vizyona girecek olan ”Behind Your Eyes” ”Gözlerinin Ardında” psikolojik bir gerilim filmi. Düşük bütçeli bu yapım iyi bir pazarlama yapılırsa büyük kar elde edebilir.

Filmin yapımcısı, küçük bir şirket olan Vesuvio Entertainment. Yapımcı Greg Sims, kaliteli ama düşük bütçeli filmlere ilginin arttığını söylüyor.

Sims, ”Hollywood’da işlerin değiştiğine tanık oluyoruz. Dev bütçeli yapımlar birkaç istisna dışında iş yapmıyor. Bizim gibi küçük stüdyoların şansı daha fazla” diyor.

Sims’in bahsettiği istisnalar dünya çapında 2 buçuk milyar dolar hasılat yapan Avatar gibi filmler. Ancak bu filmler için milyonlarca dolar gerekiyor. Bu masrafları karşılayabilecek yapımcı sayısıysa çok az.

Sims 1990 tarihli Red Surf filmindeki gibi henüz tanınmamış genç oyuncuları kullanıyor.

Başrollerini George Clooney ve rock yıldızı Gene Simmons’ın paylaştığı film o dönem iyi hasılat yapmıştı. Sims, ”Clooney’nin oynadığı Red Surf filmi su motosikletlerine binilen, çok sayıda patlamanın ve dövüş sahnelerinin olduğu bir aksiyon filmiydi. O dönem filmi bir milyon 200 bin dolara mal etmiştik” diye anlatıyor.

Aşk filmleriniyse daha düşük bütçeyle çekmek mümkün. Yapımcı, yeni dijital teknolojinin maliyeti düşürdüğünü söylüyor:

”Bir buçuk ya da iki milyon dolarlık filmler yapan bazı stüdyoların gişede bu paraları çıkaramadığına tanık oluyoruz. 100 bin, 200 bin ve 250 bin dolarlık bütçelerle çekilen filmlerin sayısınınsa hızla arttığını görüyoruz.”

Sims’ e göre başarının anahtarı, kaliteli yapım ile pazarlama ve dağıtım alanındaki son teknikleri iyi kullanabilmek. Sims, ”küçük bütçeli filmlerin DVD ve İnternet satışları ile uluslararası dağıtımdan büyük karlar elde edebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG